Părăseşte Mihai Chirica fotoliul de primar înainte de termen?

Un zvon circulă de ceva vreme tot mai insistent şi prinde contur tot mai puternic în mediile politice ieşene: primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, ar urma să părăsească funcţia deţinută pentru a fi trimis ca ambasador. Zvonurile menţionează şi ţara:Israel.

Nu ar fi cine ştie ce noutate pentru politica ieşeană.Un caz similar s-a petrecut în urmă cu 20. Primarul de atunci, Constantin Simirad, mentorul şi cel care l-a propulsat în politica de nivel înalt pe Chirica, a fost nevoit să lase baltă administraţia locală şi să ia primul avion pentru Cuba, unde fusese numit ambasador. Autorul loviturii de atunci a fost social-democratul Ion Solcanu, care îl ”ghicise” pe Simirad cu un număr de afaceri ”premiate” de Codul penal.

Lucrurile prezintă similitudini cu situaţia de atunci. Chirica are şi el dosare penale. PSD a stat la pîndă în toţi aceşti ultimi ani,ca şi atunci, iar în prezent deţine puterea în ţară. Lucrurile sînt plauzibile. Dacă e adevărat , nici o mirare, dacă este doar un zvon, atunci este unul foarte bine ticluit. Noi înclinăm să credem că este real.

Ce se va întîmpla în cazul în care Chirica îşi va face bagajele pentru Israel?

1. El rămîne liber. primărie în schimbul libertăţii. Ar fi, foarte probabil, un bun ambasador. Relaţiile sale foarte bune cu evreii, atît cu cei din Israel cît şi cu cei din lume, fiind o asigurare că va găsi totdeauna urechi gata să îl asculte.

2. O lovitură cumplită pentru PNL Iaşi în general şi pentru liberali în special. Că nu toţi îl considerau pe Chirica unul de al lor e o poveste, dar să pierzi primăria unui mare oraş e altceva. Ar fi doar încă un episod din totala degringoladă care pare a fi cuprins PNL-ul sub preşedinţia lui Nicolae Ciucă.Aşa se întîmplă cînd subordonezi interesele naţionale intereselor unui singur om, fie el şi un sibian. În plus, liberalii ieşeni nu au om pregătit pentru candidatura de anul viitor.

3. Dacă lucrurile se confirmă, e clar că lovitura a fost pusă la cale de PSD. Teoretic , ei ar trebui să fie beneficiarii pe plan local. Oare? Cine e acela care va beneficia? În acest moment, PSD Iaşi nu are un lider autentic, unul pe care să îl urmeze toţi.Bătălia internă din PSD se va accentua. Vor încerca să-şi facă loc în faţă, dînd din coate , şi cei care au fost maziliţi de Chirica. Cristian Stanciu ar fi un bun exemplu. Şanse spre zero, că nu are susţinerea nimănui în partid. Ce va ieşi va fi doar o mare brambureală.

În concluzie, dacă totul se adevereşte, lupta pentru primăria Iaşi se resetează. Capătă şanse chiar şi Marius Bodea. În plus, ar fi teren de joacă şi pentru AUR şi chiar pentru SOS România. Urmărim să vedem ce se întîmplă!

Trimiteti mai departe