USR şi PSD, păziţi-vă consilierii municipali! PNL Iaşi e cu ochii pe ei!

Dacă există cineva care îşi închipuie că şedinţa extraordinară a Consiliului Local Iaşi de azi a rezolvat definitiv problema componenţei echipei de conducere a primăriei ieşene, acela se înşeală!

În realitate, PNL Iaşi a marcat o victorie fragilă, o victorie care pregăteşte următarea bătălie.Bătălie care va avea loc foarte curînd.

Majoritatea din CL, încropită cu mare chin,atîrnă de un fir de păr. Firul de păr se numeşte Cezar Alexandru Baciu, proaspătul viceprimar. De ce spunem asta? Foarte simplu! Exclus din USR, Baciu îşi va pierde postul de consilier şi, implicit, şi fotoliul de viceprimar. Este adevărat, asta nu se va întîmpla nici azi şi nici mîine, Baciu avînd şi el ceva timp să se joace de-a viceprimarul. Dar nici o groază de vreme nu are la dispoziţie. Contestaţia sa privind excluderea din USR este greu de crezut că va fi admisă. Odată ce ai pierdut încrederea partidului care te-a propulsat, îţi pierzi automat şi scaunul de consilier. Nu ştim cu ce argumente speră Baciu să convingă completul de judecată că nu trebuie exclus din USR, dar este extrem de puţin probabil că va avea cîştig de cauză. Cînd se va întimpla asta? În cîteva luni. Cîte? Nu ştim precis. Dar ce ştim precis este că din acel moment balanţa de putere se va schimba iar în Consiliul Local Iaşi, adică PNL şi PMP vor avea din nou 13 voturi, insuficient pentru a deţine majoritatea.

Opinia noastră este că la PNL Iaşi se caută deja soluţii pentru înlocuirea lui Baciu. Cum acestea pot fi găsite doar în PSD şi USR, este de presupus că se analizează care ar fi verigile slabe din cele două formaţiuni. În fond, în urma unei astfel de analize a fost ”ghicit” şi Baciu. Ne putem aştepta, deci, să înceapă tatonări, discuţii la colţ de stradă etc. Dacă n-or fi început de mai demult.Toate în cel mai strict secret.

Pînă atunci, PNL va face ce va vrea muşchii lui în CL. Mai departe, vom vedea.

P.S. Variantele unei înţelegeri de viitor PNL-USR nu trebuie luate în calcul. Ambele partide vizează pentru 2024 atît Primăria cît şi Consiliul Judeţean. Fiecare dintre cele două partide vrea tot. Nu e loc de împărţeală!

Trimiteti mai departe