Scenariile legate de Costel Alexe!

Reclamaţia publică făcută de PSD la adresa PNL privind nerespectarea înţelegerilor la nivelul judeţului Iaşi prin intermediul unei scrisori deschise adresate de Bogdan Cojocaru lui Nicolae Ciucă dă loc la căteva scenarii. Unul dintre ele poate bulversa total scena politică locală.

Haideţi să le trecem în revistă:

1.Liberalii nu vor să renunţe la Costel Alexe. În această situaţie, social-democraţilor trebuie să li se dea o compensaţie în alt judeţ , unde ei vor fi cei care vor deţine ambele poziţii importante. Vor accepta sau nu? Cam devreme să ne pronunţăm, dar nu credem că vor refuza, pentru că asta ar însemna ruperea totală a tuturor acordurilor şi cum de la Bruxelles s-a cerut unire în cuget şi-n simţiri… Ipoteza are drept punct slab posibilitatea ca Alexe, într-un interval de timp nu foarte lung, să fie în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, chiar dacă va fi reales de cetăţeni. Chiar şi aşa, el poate trage în sus lista liberală pentru CJ, lucru deloc neglijabil.

2. Liberalii renunţă la Alexe şi fac împărţeala cu PSD. În această situaţie, Alexe trebuie să se hotărască relativ la cariera sa politică: o abandonează sau o continuă? Prima variantă nu-i oferă nici o şansă de viitor. Doar cea de a doua i-ar da o oarecare marjă de negociere în ce priveşte viitorul său. Unde ar putea migra? Doar la Alianţa Dreapta Unită(ADU). Ar fi susţinut de Ludovic Orban, ar strîmba din nas PMP şi USR. Dar zestrea electorală a lui Alexe nu poate fi neglijată. La momentul scrierii acestor rînduri, el este încă principalul favorit la CJ Iaşi.Va fi, deci, acceptat. Va căştiga? În opinia noastră, şansele sînt mici, în condiţiile în care deşi ar fi votat de un număr de liberali, nu va avea întreaga susţinere. Oricum, în mod cert va face un scor clar peste alianţă. Şi va cere un loc în Parlament. Dacă ADU va obţine cu ce este cotat acum, adică, aproximativ 12%, vor avea la Iaşi un loc de senator şi două de deputaţi, al doilea la redistribuire. Bodea va fi din nou senator după ce va rata iar primăria, iar Alexe va fi primul deputat. Pentru al doilea loc se vor bate Movilă şi Cociş. Ultimul a fost trimis la Iaşi de Orban tocmai pentru a fi sigur de un nou mandat. Pe de altă parte, Forţa Dreptei ar avea deja un deputat, Alexe, iar Tomac va cere ca Movilă să fie pe loc eligibil, fiindcă alianţa e în trei. Complicat!

Ca o concluzie: în caz de a doua variantă vom vedea sabotaje şi mişcări surprinzătoare în interiorul ADU Iaşi!

Trimiteti mai departe