Cum vor fi comasate alegerile din acest an?

Alegerile vor fi comasate. În opinia noastră, nu poate exista nici o îndoială asupra acestul lucru. Pentru ca atît PSD, cît şi PNL riscă să pardă guvernarea în cazul unor alegeri decalate, aşa cum ne-am obişnuit.În plus, pentru PSD mai există o miză în comasarea alegerilor. Social-democraţii nu au mai dat preşedintele de mai bine de 20 de ani. Şi, cum în ţara asta, singura funcţie care contează cu adevărat este cea de preşedinte, miza pentru ei este uriaşă.Liberalii vor accepta orice comasare propusă de PSD, pentru că altfel nu au nici o şansă de a mai rămîne la guvernare. Evident, avînd gîndul ascuns că într-un eventual tur II al prezidenţialelor, se va repeta tiparul de la revoluţie încoace: toată lumea se mobilizează împotriva candidatului social-democrat.Singurele alegeri care se vor ţine separat vor fi europarlamentarele. Acestea vor fi ca un fel de barometru al preferinţelor electoratului, dar nu mai mult. Şi acum, haideţi să vedem variantele de comasare.

1.Localele împreună cu parlamentarele-variantă favorabilă PSD şi PNL, care au majoritatea primarilor din ţară. Votul dat primarilor se va transla şi asupra partidelor, pentru că primarii vor fi foarte sîrguincioşi. Îi doare pe ei la bască de partid, vor dori să se realeagă şi atît, dar şi cele două partide vor avea de cîştigat. Varianta nu convine AUR şi Alianţei Drepta Unită(AUD). Primii nu au aleşi locali. Ceilalţi au, dar nu se pot compara cu PSD-PNL. Ambele formaţiuni se vor opune unei astfel de variante.

2. Parlamentarele împreună cu prezidenţialele. Aici e o problemă pentru social-democraţi, care nu vor dori combinaţia asta. Da, PSD e primul în sondaje, dar cu un pic peste 30%. Candidatul lor va face scorul partidului. Ca de obicei. Şi, tot ca de obicei, în turul doi se va forma o alianţă a celorlalţi care îl vor bate. Liberalilor, în schimb, le convine varianta asta. Deasemenea şi AUR, care l-ar trimite pe Geroge Simion în turul II. Nici AUD nu ar fi dezavatajată. Cu un candidat bun la prezidenţiale, ar putea căştiga cîteva procente la parlamentare. Dar va vrea PSD aşa ceva? Că doar nu-şi închipuie că în turul II vor avea sprijinul liberalilor în cazul în care nu George Simion va fi contracandidatul? Riscant.

3. Prezidenţialele împreună cu localele. E ca şi cum ai amesteca ţuică şi bere, dar e posibilă şi varianta asta. De fapt, e singura variantă în care PSD şi-ar maximiza şansele de a da preşedintele. Va întîmpina opoziţia tuturor celorlalţi.

Rămînem în aşteptare şi vedem ce va fi. Una din aceste trei variante. Cu siguranţă!

P.S. Şi data alegerilor contează. Prezidenţialele chiar la început, adică în septembrie, dezavantajează atît PSD, cît şi PNL. Oamenii, cu punga goală după vacanţa de vară, le-ar putea da cu flit candidaţilor acestor două partide. Avantaj AUR. Prezidenţialele ultimele , pe sfîrşit de an, cu un tur II cu cîteva zile înainte de Crăciun ar fi avantajos pentru PNL şi PSD. Vine Crăciunul. Oamenii sînt mai buni şi mai iertători în acea perioadă. Desigur, după, le trece!

Trimiteti mai departe