Nemţilor le merge bine! Inflaţia a scăzut în Germania în luna martie!

Inflația germană a rămas sub nivelul țintă al Băncii Centrale Europene pentru a patru lună consecutiv, inclusiv martie, relevă date date publicităţii joi, arătând că presiunile asupra prețurilor în cea mai mare economie a Europei sunt încă moderate, în pofida politicii monetare extrem de slabe.

Prețurile de consum ale Germaniei, armonizate pentru a le face comparabile cu datele inflației din alte țări ale Uniunii Europene, au crescut cu 1,5% față de anul precedent, după o creștere de 1,7 în luna precedentă, a afirmat Biroul Federal de Statistică.

Citirea, care a atins o previziune de 1,6%, a fost determinată de presiunile mai slabe ale costurilor pentru alimente și servicii.

BCE vizează inflația de aproape, dar sub 2%, pentru zona euro în ansamblu.

Pe lună, prețurile armonizate la nivelul UE au crescut cu 0,6%, arată cifrele preliminare. Aceasta comparativ cu așteptările pieței pentru o creștere de 0,7%.

Banca Centrală Europeană a inversat cursul la începutul acestei luni și a pus capăt planurilor de “normalizare” a politicii, oferind în schimb băncilor o mai mare lichiditate și amânând o creștere a ratei până în anul viitor.

Carsten Brzeski, economist la ING, a declarat că creșterea transparenței prețurilor, a concurenței și a mobilității în sectorul serviciilor ar putea rupe relația tradițională dintre creșterea salariilor și prețurile mai mari, suprimând inflația încă o vreme.

“Din păcate, experiența germană pune la îndoială opinia BCE conform căreia transferul salariilor mai mari pe inflație a fost întârziat și nu a deraiat”, a spus Brzeski.

(reuters)

Trimiteti mai departe