Vă mai place imnul naţional? Dacă nu, haideţi să-l schimbăm!

Ideea mea de a încerca schimbarea cîntecelului bocitor avut pe post de imn naţional este veche. M-am întrebat întotdeauna de ce dracu trebuie să mă deştept? Sînt beat. cumva? Nu, cu excepţiile de rigoare. Sînt cumva prost? Eu nu mă consider, deşi nu toţi cei care mă cunosc sînt obligaţi să achieseze la părerea mea!Atunci, dorm prea mult? Asta este o întrebare la care pot răspunde cu pieptul sus, nu, şi toţi care mă cunosc ştiu că mă pun la somn tîrziu şi mă trezesc, de regulă. odată cu găinile. Şi atunci, de ce trebuiesă mă deştept? Vorbim nu de un cîntecel spus pe la nunţi , ci de ditamai imnul naţional. Care induce o stare de spirit. Şi ce ne spune actualul imn? Că sîntem vai de mama noastră. Exact asta face.Şi ne face să ne considerăm inferiori. Ascultăţi şi alte imnuri şi o să înţelegeţi ce rahat este actualul nostru imn. Recomandăm , ca să vorbim doar de ţari europene, pe cele (de la est la vest!) ale Rusiei, Poloniei, Germaniei, Italiei, Franţei, Marii Britanii. Nici urmă de chemare la deşteptare! Doar noi trebuie să facem asta!

Ideea de a încerca schimbarea cîntecelului greţos pe care îl avem pe post de imn o am de mult. În decembrie 2001 i-am propus fostului deputat PRM Vlad Hogea (Dumnezeu să-l odihnească, despre morţi numai de bine!) să lucrăm la o iniţiativă legislativă pentru schimbarea imnului naţional. A refuzat(despre morţi numai de bine!) din motive de oportunitate politică.Dumnezeu să-l odihenească!

Au trecut ani de atunci şi continuăm să lălăim , in corpore, deşteaptă-te samd. Pentru ce? Respectivul cîntec a avut rolul său în istoria noastră. A fost un cîntec de revoltă al românilor ardeleni de la 1848. Români care , în majoritate, erau slugi la unguri, chit că unora le place ce spun eu aici, şi altora nu. Dar vremea aia a trecut. Românii ardeleni nu mai sunt slujbaşii maghiarimii. În plus , un imn nu trebuie să reflecte doar starea , temporară, azi caducă, a unei părţi a poporului, ci trebuie să fie asumat de integralitatea naţiunii.
De aceea, noi propunem revenirea la ”Tricolorul”. Este pentru toţi, nu creează o stare de disconfort psihic, este motivant. Sigur, cu versurile avute înainte de 1973(sau 74?, nu mai ţinem minte exact) atunci cînd comuniştii le-au schimbat.Alea vechi, că alea sînt frumoase!

Trimiteti mai departe