Noi convorbiri de pace pentru Siria! De data aceasta, în Rusia!

Rusia, Turcia și Iran vor organiza următoarea rundă a discuțiilor lor de pace din Siria, în luna iulie, în orașul rusesc Sochi, nu în capitala Kazahstanului Astana, la fel ca întâlnirile lor anterioare, au declarat marți cele trei țări.

Rebelii sirieni au declarat ca vor boicota discutiile din cauza rolului de gazda al Rusiei. De când au început anul trecut, întâlnirile trilaterale au avut loc în Kazahstan, care nu este implicat în războiul sirian – spre deosebire de Rusia care îl sprijină pe președintele Bashar Assad și la ajutat să transforme valul de război prin desfășurarea propriilor trupe.

Anunțul de întâlnire din iulie a venit din ultima rundă de discuții din Astana. Motivul schimbării locației pentru următoarele discuții a fost neclar.

“Înțelegem că acest lucru pare ciudat, dar … ținând seama de situația de la fața locului, de noile realități, am dori să oferim un nou impuls pentru a continua activitatea, concentrându-ne mai mult pe componentele politice și umanitare”, negociatorul-șef Alexander Lavrentyev a declarat reporterilor din Astana.

Negociatorul din partea rebelilor Yasser Abdul Rahim a declarat că mișcarea este inacceptabilă.

“Dacă ne invită, nu vom merge la Sochi, rebelii înarmați nu vor merge la Sochi pentru că trebuie să respectăm poporul nostru”, a declarat el în cadrul unui briefing la Astana. “Forțele rusești nu au încetat să omoare poporul sirian”.

Rusia, Iranul și Turcia au început discuțiile regulate asupra conflictului sirian din Astana la începutul anului 2017.

Într-o declarație cu privire la această ultimă rundă, care se încheie marți, Ministerul turc de Externe a declarat că și-a exprimat “rezervele privind operațiunile de evacuare forțată desfășurate în estul Ghoutei și în nordul orașului Homs, precum și pe legea care deschide pentru confiscarea proprietăților refugiaților și persoanelor strămutate în interiorul Siriei (persoane strămutate intern). ”

De asemenea, au participat reprezentanți ai guvernului sirian, care, la fel ca rebelii, participă la reuniuni, dar nu semnează declarații comune.

Reprezentantul Damasc Bashar al-Ja’afari, care este și ambasadorul Siriei la Organizația Națiunilor Unite, a declarat că delegațiile sale sunt “mulțumite” de rezultatele ultimelor discuții, dar au luat o lovitură la Turcia și Statele Unite, care sprijină rebelii.

“Noi confirmăm că … Republica Arabă Siriană își va continua lupta pentru a elibera fiecare centimetru din țara noastră, fie din terorism, fie din state care sunt agresoare împotriva suveranității noastre naționale”, a spus el.

(reuters)

Trimiteti mai departe