Tensiuni UK-Rusia! Marea Britanie expulzează 23 de diplomaţi ruşi!

Marea Britanie va expulza 23 de diplomati rusi ca raspuns la un atac cu agent neuroinhibitor asupra unui fost agent dublu rus din sudul Angliei, a declarat miercuri prim-ministrul Theresa May, adaugand ca a fost cea mai mare expulzare unica din ultimii 30 de ani.

Potrivit parlamentului, Marea Britanie ar îngheța, de asemenea, activele rusești de stat, ori de câte ori există dovezi ale unei amenințări, și va scădea prezența la Cupa Mondială de fotbal în această vară.

Fostul spionaj, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Salisbury pe 4 martie și rămân în spital într-o stare critică.

Potrivit lui May, perechea a fost atacată cu Novichok, un agent neuroinhibitor militar de provenienţă sovietică. Ea a cerut Moscovei să explice dacă a fost responsabilă de atac sau a pierdut controlul asupra stocurilor de substanță extrem de periculoasă.

Rusia a negat orice implicare, iar May a declarat parlamentului ca Moscova nu a oferit nici o explicatie credibila a atacului.

“Nu există nicio concluzie alternativă, în afară de faptul că statul rus era vinovat de încercarea de a-l ucide pe domnul Skripal și pe fiica sa, și de amenințare a vieților altor cetățeni britanici din Salisbury”
, a spus ea.

“Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit”. a spus May.

Potrivit premierului britanic, expulzarea celor 23 de diplomați, identificați ca ofițeri de informații, a fost cea mai mare expulzare unică de peste 30 de ani și ar degrada capabilitățile de informații rusești în Marea Britanie pentru anii următori.

“Vom îngheța activele rusești de stat ori de câte ori avem dovezi că pot fi folosite pentru a amenința viața sau proprietatea resortisanților britanici sau a rezidenților”, a spus May.

Ea a mai spus că nici miniștri şi nici membri ai familiei regale nu vor participa la Cupa Mondială din Rusia.

Rusia a declarat că Marea Britanie ar trebui să se aștepte la represalii pentru acțiunile sale.

SURSA Reuters

Trimiteti mai departe