Secolul XXI! Un parlamentar ugandez laudă bărbaţii care îşi snopesc în bătaie soţiile!

Un parlamentar de sex masculin ugandez a provocat o revoltă printre activiștii pentru drepturile omului, îndemnându-i pe bărbați să-și bată soțiile pentru a le disciplina, în comentariile făcute la un post de televiziune din Uganda.

Remarcile lui Onesmus Twinamasiko au urmat unui discurs al președintelui Yoweri Museveni privind Ziua Femeii, pe 8 martie, în care a condamnat atacurile asupra femeilor de către soți cataglogînd acest fapt drept laşitate.

Ca bărbat, trebuie să-ți disciplinezi soția”, a declarat parlamentarul local NTV Uganda într-un interviu pe 10 martie.

“Trebuie să o atingeți puțin și să o abordați și o să o bateți într-un fel, știi, să o eficientizezi cu adevărat”.

Țara majoritară creștină africană este conservatoare și, ca în multe țări de pe continent, homosexualitatea este ilegală. Dar abuzul fizic al femeilor este o crimă în conformitate cu legi care penalizează diverse forme de asalt.

Remarcile au declanșat un val de condamnări online și în presa ugandeză.

Onesmus a răspuns luni într-un interviu acordat BBC că palmele sunt “bune”, dar “bătăile care provoacă răni sau moarte” sunt inacceptabile.

El a declarat, de asemenea, agenției Reuters că este o persoană cu simţul umorului și că observațiile sale au fost greșit înțelese.

“Este un șoc că un membru onorabil al parlamentului … ar putea menționa astfel de cuvinte care justifică violența”, a declarat Diana Kagere Mugerwa, ofițer de program la Centrul de Prevenire a Violenței Domestre din Uganda.

Ea a mai spus că ar trebui să facă o scuză publică față de femei și națiune “pentru că abrogă constituția pe care a jurat să o protejeze”.

Trimiteti mai departe