Cum va cîştiga PSD majoritatea în CL Iaşi?

Întrebarea din titlu ar putea părea multora o glumă. Cum să cîştige PSD Iaşi ceva ce are deja? Sfidează logica. Chiar aşa să fie oare? Haideţi să ne explicăm un pic.
Ultima şedinţa de Consiliu Local, una extraordinară, a arătat pe aleşii locali social-democraţi strîns uniţi în jurul fostului lor coleg de partid, primarul Mihai Chirica.La urma urmei, el este cel care i-a luat din organizaţia municipală şi i-a pus pe liste pe locuri eligibile. Da, dar sub sigla unui partid, a cărui politică pe plan local se presupunea că o vor face în viitor.Că au votat bugetului Iaşului propus de Chirica nu ar fi mare problemă, la urma urmei oraşul avea nevoie de un buget pe anul curs. Mare problemă nu, dar una mică da. Bugetul este al lui Chirica, care, dat afară din PSD şi doritor cu siguranţă de un nou mandat, a introdus şi cîteva subcapitole care, realizate, îl vor ajuta la capitolul imagine.Deci , ce vor face pe viitor cei făcuţi de primarul Iaşului consilieri locali? Vor respecta deciziile şi politica PSD Iaşi sau îl vor susţine în continuare pe Chirica, făcînd din acesta din nou şef al organizaţiei municipale, dar de data asta acţionînd din afara partidului? Greu de dat un răspuns. Printre aceştia sînt cîţiva care aplaudau în CL acţiunile primarului chiar înainte ca acesta să deschidă gura. Ce siguranţă pot prezenta ei că vor urma linia decisă de PSD, teoretic în folosul comunităţii ieşene?
Pentru a-şi duce la capăt planurile pentru Iaşi, social-democraţii au nevoie de o majoritate fidelă în CL. Deocamdată stau împotmoliţi în găsirea celui care va lua locul viceprimarului Harabagiu, şi el demis din partid. Cele trei nume vehiculate pînă în prezent pentru preluarea funcţiei, şi dezvăluite într-un articol publicat pe platforma noastră, Boişteanu, Boca şi Ciubotaru, au fost susţinători necondiţionaţi ai primarului în CL.Este oare înţeleaptă alegerea unuia dintre ei? Nu ştim.
PSD Iaşi este într-o grea dilemă. Opţiunile sînt doar două. Prima este menţinerea încrederii în consilierii săi de acum, alegerea unui viceprimar dintre ei şi apoi va vedea cum vor merge lucrurile. A doua opţiune este ceva mai riscantă. Sună cam aşa. Retragerea sprijinului politic pentru cei cinci, şase sprijinitori ai lui Chirica din CL, şi alegerea viitorului viceprimar dintre cei nou ajunşi în legislativul local. Mişcare îndrăzneaţă, dar care are ca defect posibile pierderi la capitolul imagine.
Ce va hotărî echipa conducătoare a social-democraţilor ieşeni? Ce variantă va alege? Chiar sîntem curioşi să aflăm!

Trimiteti mai departe