Cine va fi viitorul şef al Organizaţiei municipale Iaşi a PSD?

“Exmatricularea” din PSD a lui Mihai Chirica deschide lupta pentru putere în cadrul Organizaţiei municipale a social-democraţilor. Spunem asta pentru că, deşi Paul Boişteanu este preşedintele interimar al organizaţiei, adevăratul ei şef era primarul Mihai Chirica, tot staf-ul de conducere datorîndu-i lui poziţia în partid sau funcţia de consilier municipal.
Găsirea unui nou lider pe municipiu nu este o chestiune tocmai simplă. Strategii PSD trebuie să se hotărască dacă persoana care va prelua funcţia va fi şi candidatul partidului la Primărie în 2020 sau nu.Deşi doritori pentru funcţie sînt mai mulţi, numele care se califică pentru funcţie sînt doar trei.
Primul este cel al Cameliei Gavrilă.Deşi cu activitate parlamentară doar cu un pic peste zero, fosta şefă a ISJ Iaşi a reuşit să-şi păstreze o imagine destul de bună în ochii publicului ieşean. Dacaă la asta mai adăugăm că în scurta perioadă petrecută la Bucureşti Gavrilă a reuşit să-şi facă un susţinător puternic în chiar primul cerc de putere din PSD, rezultă că deputatul ieşean ar avea şanse foarte bune.Lucrurile sînt, totuşi, un pic mai complicate, pentru că Gavrilă nu a reuşit să-şi creeze susţinere şi în organizaţia locală. Ea este în continuare văzută ca un intrus , sosirea ei în PSD avînd loc doar cu patru ani în urmă, după o îndelungată carieră politică, fără prea mult succes, în PNL.
Al doilea este cel al lui Marius Ostaficiuc. Atuurile sale sînt vechimea în partid, relaţiile dezvoltate în interiorul acestuia şi susţinerea arătată pentru el de unul dintre “granzii” de la Bucureşti, care i-a şi pronunţat numele ca una din opţiunile pe care PSD le are pentru Iaşi într-o emisiune televizată. Minusul său este lipsa de carismă , ceea ce face ca el să nu pară a fi şi soluţia cea mai bună pentru alegerile locale din 2020.
Al treilea nume este unul, relativ, surprinzător. Paul Boişteanu. Observatorii politici ieşeni au remarcat că în scandalul sancţiunilor din urmă cu cîteva zile el este singurul care a scăpat neatins. Nici măcar un avertisment, deşi poziţionarea sa a fost mai mult înspre Chirica. Acest lucru ne face să credem că Boişteanu a fost păstrat în rezerva strategică de cadre.Ar putea fi soluţia de compromis, pentru o perioadă scurtă de timp, în cazul în care nici Gavrilă şi nici Ostaficiuc nu reuşesc să-şi creeze o majoritate.Avantajele soluţiei Boişteanu sînt multiple. În primul rînd , se dă un semnal organizaţiei municipale că se continuă în aceeaşi formulă de pînă acum, cu şef unul de-al lor, despărţirea de Chirica neînsemnînd şi o preluare de către judeţ a municipiului. În al doilea rînd , orîcînd lui Boişteanu i se va putea reproşa alinierea la poziţia lui Chirica, putînd fi astfel uşor de înlăturat dacă se va dovedi la un moment dat recalcitrant. Pentru Boişteanu nu se pune problema să candideze la Primărie în cazul în care el va fi alesul pentru conducerea organizaţiei municipale.Numele candidatului va fi altul.
Există posibilitatea să apară şi alte nume pe turnantă? Da, dar probabilitatea este foarte mică. Jocurile se vor face cu cei trei!

Trimiteti mai departe