Cum se va termina războiul din PSD Iaşi?

În PSD Iaşi este în desfăşurare un război intern care ar putea avea ca deznodămînt excluderea din partid a primarului Mihai Chirica şi a doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi. Preluăm o analiză pe această temă apărută astăzi în comisaruldeiasi.ro.

Lucrurile se precipită în PSD Iaşi. Media locală abundă de ştiri potrivit cărora primarul Mihai Chirica, vicele Gabriel Harabagiu şi fostul deputat Iacoban vor fi ejectaţi din partid. Oficial nu este încă nimic clar dar , dacă se va întîmpla aşa, asta nu ar fi o surpriză pentru nimeni.Primarul Chirica a dus o luptă împotriva conducerii PSD, a pierdut-o, cel puţin pînă acum, şi i se remite nota de plată.
Cei care nu credeau pînă mai ieri în acest scenariu argumentau că PSD nu poate să-l dea afară din partid pe Chirica pentru că astfel ar pierde Primăria Iaşi. Ultima mutare a social-democraţilor , convocarea comisiei de etică şi disciplină a partidului cu propuneri de excludere pentru cei trei, ne arată că liderii PSD de la Bucureşti şi-au dat cu ceva apă rece pe faţă, s-au trezit, şi au înţeles un lucru ce doar un om cu IQ scăzut nu ar fi capabil să îl înţeleagă. Nu poţi pierde ceva ce nu ai! Mai clar, Primăria Iaşi nu este a PSD, ci a lui Mihai Chirica. Pe persoană fizică!
Ce ar putea schimba eventualele excluderi în peisajul politic ieşean? În opinia comisaruldeiasi.ro, nu
mare lucru.PSD dispune de un electorat care votează sigla partidului , şi nu candidaţii. Aşa că, la viitorele alegeri locale, ne putem aştepta ca PSD să obţină la Iaşi ceea ce obţine de obicei, adică 40%, plus , minus unu, două procente. Scor suficient, în opinia noastră, pentru a-şi adjudeca Primăria. Că doar nu vă închipuiţi că vom vedea formîndu-se, brusc, instantaneu, deodată, o coaliţie PNL-PMP-UNPR_USR. Chiar îi vede cineva pe Bodea, Movilă, Chichirău şi Manolache stînd în aceeaşi barcă şi avînd un candidat unic? Haideţi să fim serioşi!Singurul mic neajuns pentru PSD se va dovedi tot Mihai Chirica. În ipoteza excluderii lui, viitoarea sa candidatură va trebui să fie ori din partea unui alt partid, ori din postura de independent.Cine îl va lua la bord? PNL? Se va da Bodea deoparte pentru a-i face loc lui Chirica? Nu ne obosim să răspundem. USR? Va mai exista pănă atunci? Va lua un om dintr-un partid care, în opinia salvatorilor, este cauza tuturor relelor din România? PMP?Va risca Movilă să piardă controlul doar de dragul unui , eventual, număr mai mare de consilieri în CL?Nu.Rămîne doar partidul lui Victor Ponta ca opţiune viabilă. Deocamdată fostul premier intră cu capul înainte în bătălii mediatice din care, încă, nu ştie cum va ieşi.Opţiunea independent pare şi ea sortită eşecului. S-a ales vreodată un independent ca primar al vreunui mare oraş din România? Oprescu a fost independent la nivel declarativ, în fapte nu.Şi totuşi, asta este singura opţiune care pare viabilă în acest moment pentru Chirica.De aici va rezulta o politică de imagine dusă mai abitir ca pînă acum. Tăierile de panglici, premierile şi anunţarea de mari succese în zone care nu îmbunătăţesc nicidecum calitatea vieţii ieşenilor vor creşte exponenţial. Poate asta să producă un deranj PSD-ului? Pînă la un punct, da. Lăsat de capul lui, Chirica este în stare să rupă ceva din voturile PSD la viitoarele alegeri locale. Asta, însă, doar dacă va fi lăsat să o facă. Dacă i se va lua majoritatea din CL Iaşi va deveni un simplu strigător în pustiu. Imaginea sa se va prăbuşi sub atacul liberalilor şi a lipsei de colaborare a consilierilor municipali PSD.Pentru ca acest scenariu să devină viabil este suficient ca susţinătorilor săi din CL să li se retragă sprijinul politic. Restul vine de la sine.
Şi o ultimă întrebare? Mutările arătate mai sus ar putea avea un efect grav asupra imaginii PSD? Din nou, credem că nu. Atacurile vor veni tot din partea de unde vin şi acum, adică PNL, USR, parţial PMP. Ori, în zona asta imaginea social-democraţilor este deja negativă aşa că nu este nimic de pierdut. În rîndurile susţinătorilor lucrurile vor sta la fel ca înainte. Ei votează sigla şi nu omul.
Haideţi să vedem ce se întîmplă în continuare!

Trimiteti mai departe