Consideraţii despre partidele ieşene în alegeri(I) PSD

Să trecem sumar în revistă felul în care au performat partidele politice ieşene la recentele alegeri locale. Vom începe cu PSD Iaşi.

Teoretic, şi destui sînt cei care spun asta, PSD Iaşi nu s-a descurcat rău. Drept argument, ni se dau procentele în plus cîştigate atît pe municipiul Iaşi cît şi pe judeţ comparativ cu alegerile locale din 2000.

Argumentaţia nu stă în picioare, iar în realitate pentru PSD Iaşi a fost ceva aproape de o catastrofă. Da, s-au obţinut procente în plus faţă de acum patru ani, dar hai să vedem contextul. Acum 4 ani PSD pierduse guvernare şi era un paria absolut.Toate tunurile erau aţintite pe el. Acum este pricipalul partid de guveranre. În plus, sîntem în Moldova,în mod tradiţional majoritar PSD-istă.Întodeuna primarul şi şeful CJ a fost un social-democrat, excepţie Simirad şi Adomniţei, dar ultimul s-a ales pe liste USL. Doar în 2020 a fost altfel.

Ca să nu ne lungim, PSD Iaşi a pierdut atît primăria Iaşi cît şi şefia Consiliului Judeţean. Prestaţia lui Balanişcu şi a echipei sale a fost extrem de slabă, scorul obţinut fiind cel mai slab obţinut vreodată de un candidat social-democrat. Cojocaru, teoretic ar fi trebuit să cîştige, dar deja după o lună se vedea că pierde teren. Motivul? Muţenia şi imobilismul.

Pe ansamblu PSD Iaşi are un rezultat extrem de slab. Nu a cîştigat nimic important. Cauza principală este lipsa activului de valoare pe teren,deşi nu excludem şi niscai sabotaj intern.În orice caz, nu credem că alegerile parlamentare din decembrie vor mai fi conduse de actuala echipă!

Trimiteti mai departe