Surpriza unui sondaj!

Am urmărit, azi, pe podcastul BZI Live, emisiunea care l-a avut ca invitat pe Mirel Palada, avîndu-l ca moderator pe Valentin Huţanu. Ştiam că sociologul bucureştean urma să facă şi prognoze relativ la lupta electorală din municipiul şi judeţul iaşi. Eram curios dacă prognozele mele, adunate din zvonuri, bîrfe, sondaje de îmbîrligare şi informaţii puse cap la cap se potrivesc într-o oarecare măsură cu cele ale unui sociolog care are reputaţia de a nu greşi.

Spre surprinderea mea, am observat că în linii generale m-am ”pliat”. Chirica are un avans major, Costel Alexe şi nu Bogdan Cojocaru este în frunte la CJ, iar Tudor Ciuhodaru şi Marius Ostaficiuc fac cel puţin scorul AUR-ului lui George Simion.Alexe are mai mult decît PNL, Cojocaru mai puţin decît PSD, lucruri pe care le-am prognozat şi noi.

Unde ne-am înşelat? Că Bogdan Balanişcu este în creştere am scris, dar nu am realizat că va trece de Marius Bodea şi va deveni primul urmăritor al lui Chirica.Asta nu înseamnă că va reuşi să şi căştige. După calculele noastre, pentru a acoperi şi depăşi cele şapte procente lipsă prognozate de Palada, Balanişcu ar trebui să scoată la vot, în favoarea sa, nu numai împotriva lui Chirica, peste 11.000 de cetăţeni ai Iaşului. Nu imposibil, dar extrem, extrem de greu.

Unde am dat-o, însă, în bară total a fost relativ la Petru Movilă. De fapt, asta a fost, pentru noi, şi marea surpriză a sondajului prezentat de Palada.Noi l-am considerat ca fiind al treilea în cursa spre CJ cu un scor de două cifre, poate chiar cu doi în faţă.Cînd colo, Palada l-a cotat pe Movilă la doar 8 %. Cum sociologul bucureştean n-are parti-pris-uri în Iaşi, luăm de bună proiecţia sa. Singura nedumerire este cum a reuşit Movilă să facă să pară, căci nu am fost numai eu credulul, drept un conpetitor valabil?

Chiar şi aşa, citiţi în continuare informaţiadeiaşi.ro. O mai dăm şi-n bară, cîteodată, dar rar!

Trimiteti mai departe