De ce nu îşi sprijină parlamentarii candidaţii la locale?

Nu vi se cam pare că în această campanie electorală este, cel puţin la Iaşi, un non-combat generalizat? Nu mă refer aici la rahaturile pe care şi le aruncă în ochi , pe post de argumente şi proiecte, unii altora. Vorbim despre lipsa de susţinere a unor candidaţi chiar din partea propriilor partide.Motivaţia acestora este legată de alegerile parlamentare din decembrie.Haideţi să facem o scurtă trecere în revistă.

PSD-Se ştia de la început că Balanişcu nu va avea şanse să-l învingă pe Mihai Chirica. Singura întrebare era dacă va fi o sau nu o locomotivă pentru partid. Dacă ar fi, un loc eligibil pentru Balanişcu ar fi fost asigurat în decembrie. Asta nu ar fi convenit parlamentarilor actuali ai PSD, care ar fi avut un concurent în plus. Aşa că, fără sprijin pentru el. Aţi văzut vreo susţinere pentru Balanişcu din partea lui Macovei sau Toma? Cîtea, da, dar foarte subţire, doar ca să nu aibe parte de reproşuri. Nici pentru Cojocaru nu vedem sprijin,şi asta în condiţiile în care el are şanse. Motivaţia este, de data asta dublă:Prima ţine de un concurent în plus, iar a doua de faptul că dacă Cojocaru chiar ar cîştiga, el ar fi făcătorul discreţionar de jocuri la nivel de judeţ şi ar pune pe liste în decembrie cam pe cine ar vrea muşchii lui, lucru neconvenabil pentru actualii parlamentari. În opinia noastră, Balanişcu pare cam terminat, pentru că nu credem că va obţine cel puţin scorul partidului, în timp ce Cojocaru încă e în joc.

PNL-Aici lucrurile stau puţin diferit, pentru că pe Chirica îl doare la bască de sprijinul partidului, el alegîndu-se şi singur, iar Alexe pare a avea şanse mari. Dacă va pierde, va fi, însă, out şi el.

ADU-Aici e carotare pe faţă chiar între candidaţi. ADU este o construcţie artificială , mai artificială decît alianţa de guvernare PSD-PNL.Actualii parlamentari ai alianţei, care sînt USR, nu trag nici măcar pentru Bodea, darămite pentru Movilă. Nu ştim cît va ţine alianţa asta tripartită, născută din gîndurile unor şmecheri de Bucureşti de a asigura în viitor o guvernare fără PSD, dar scîrţîie rău de tot. Nu este chimie între elementele componente.

AUR-Aici situaţia este mai simplă.Actualii parlamentari au dezamăgit, în opinia noastră, aşa încît nu credem că vor mai pupa loc în decembrie. De aceea, nici nu ajută, dar nici nu şuntează, asta pentru că nu se pricep să o facă şi nici nu au cu ce. Dacă Ostaficiuc şi Ciuhodaru vor face cel puţin scorul partidului, atunci vor avea fiecare cîte un loc eligibil. Pînă acum, treburile par a se îndrepta în această direcţie. Dar dacă nu, de la toamnă încolo se va lăsa cu alea, alea…

Trimiteti mai departe