Situaţia în lupta pentru primăria Iaşi şi CJ!

Cu mai puţin de două luni pînă la alegerile locale, situaţia începe să prindă contur.Cele ce urmează se bazează pe informaţii pe surse şi pe sondaje nedate publicităţii.Chiar şi aşa, ne ajută să vedem un pic mai clar tabloul.

1.PSD se apropie de maxim ce poate realiza, USR şi-a atins maximul, AUR este în uşoară creştere, iar PNL în scădere.Ne referim aici strict la partide, şi nu la candidaţii lor.Pe municipiu, AUR a depăşit deja PNL, situîndu-se pe locul 3. Pe primul loc, surprinzător sau nu,ADU, în care rolul de vioară întîi îl joacă USR.Pe locul 2, PSD.Pe judeţ, primii sînt PSD, urmaţi de liberali, dar la ultimii este tendinţă de scădere. Nu este clar cine este pe locul 3, AUR sau ADU. USR stă slab pe judeţ, iar Forţa Dreptei este ca şi inexistentă. Aici, pe judeţ, contează foarte mult PMP. AUR este în creştere şi aici, fiind cotat actualmente undeva în jurul lui 12%.

2. La candidaţi este altă mîncare de peşte. Pe municipiu, Mihai Chirica este cu mult de tot peste scorul PNL, dar nu are un scor care să-i dea siguranţa victoriei. Plasarea sa drept candidat PNL nu îi aduce beneficii, chiar din contra. Bodea este foarte aproape de scorul USR pe municipiu, semn clar că partidul îl tractează pe el şi nu invers.Cele 6,7 procente cu care este în urma lui Chirica vor fi foarte greu de remontat pentru că nu mai are de unde să crească.Dacă MIhai Chirica nu va face vreo nefăcută care să scoată la vot oameni care altfel absentează este foarte probabil că va fi căştigătorul.Balanişcu nu atinge încă scorul partidului, dar este pe aproape. Ciuhodaru a atins scorul AUR şi este în uşoară creştere, dar nu credem că va putea depăşi maxim 15%. Pe judeţ, Cojocaru este în frunte, urmat la distanţă mică de către ALEXE, dar tendinţa PNL este, aşa cum am mai spus, de scădere. Pe locul 3 Petru Movilă, care stagnează. Ostaficiuc este în creştere şi,în final va depăşi , extrem de probabil, ca şi Ciuhodaru la municipiu, scorul partidului.

În concluzie, la momentul scrierii acestor rînduri Chirica căştigă primăria şi Cojocaru CJ. Dacă nu va interveni ceva care să producă o mare emoţie, cu mobilizarea anti aferentă, probabil cei doi vor fi şi învingătorii finali.Dar în şapte săptămîni se pot întîmpla multe!

Nu avem informaţii despre scorul înregistrat de partide la alegerile europarlamentare.

Trimiteti mai departe