SURSE! Întîlnirea Biden-Putin va avea loc în….

….Elveţia!

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin ar urma să se întâlnească la Geneva, potrivit unor ”surse fiabile”, dezvăluie cotidianul elveţian Tages-Anzeiger, preluat de Reuters.

Potrivit ziarului, o misiune americană a sosit la Geneva pentru a pregăti summitul.

Observatori de aeronave au semnalat aterizarea unui avion cargo american, duminică, pe aeroporul din Geneva.

Potrivit Tages-Anzeiger, data şi locul întâlnirii urmează să fie stabilite, cel mai probabil la Geneva, în câteva săptămâni.

Relaţiile celor două puteri s-au deteriorat în urma unei recente consoldări a prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, tratamentului aplicat opozantului politic rus Aleksei Navalnîi şi deturnării unui avion Ryanair la Minsk de către autorităţăile belaruse cu scopul arestării opozantului politic belarus Roman Protasevici.

Nici Washingotnul şi nici Moscova nu au comentat imediat.

Însă consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan şi secretarul general al Consiliului Naţional rus de Securitate Nikolai Patruşev s-au întâlnit luni la Geneva, în vederea pregătirii unui eventual summit, potrivit unei surse din cadrul Consiliului rus, citată de agenţia oficială rusă de presă Tass.

Joe Biden anunţa la începutul lui mai că speră sî îl întâlnească pe Vladimir Putin în turneul său în Europa, în iunie.

Casa Albă vrea să organizeze summitul Biden-Putin într-o ţară europeană, în contextul în care şeful statului american efectuează un turneu în Europa, în cadrul căruia urmează să participe la un summit G7 în Marea Britanie şi la o reuniune a şefilor de stat şi de guverne NATO la Bruxelles.

Ministerul elveţian de Externe a refuzat să comenteze dezvăluirile Tages-Anzeiger.

Însă o purtătoare de cuvânt a ministerului a anunţat că Elveţia este pregătită să-şi ofere ”bunele oficii atuni când sunt utile sau dorite”.

Elveţia a mai găzduit summituri la acest nivel în trecut.

În 1985, preşedintele american Ronald Reagan s-a întâlnit la Geneva cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov, marcând o cotitură, în plin Război Rece, şi deschizând calea altor summituri în Islanda şi la Washington.

(stiripesurse.ro)

Trimiteti mai departe