Alegeri locale Iaşi:”Traseiştii” se bat pe funcţii babane!

Traseismul e boală veche în politica românească. Şi în mult lăudata, de unii, democraţie interbelică, au existat politicieni care au schimbat partidele precum bărbaţii cămăşile. Doar că atunci li se spunea ”fripturişti”. În esenţă, traseistul este un politician a cărui carieră a intrat în impas şi vrea să şi-o resusciteze trecînd la un alt partid, sau unul căruia, pur şi simplu, i s-a promis mai mult decît putea obţine în cadrul propriului partid. Deşi a existat, şi există încă, un curent public contra traseismului, deşi unele partide s-au bătut cu cărămida în piept că nu tolerează astfel de mişcări, fenomenul e în floare. La alegerile locale din acest an, trei traseişti se vor bate la Iaşi pentru cele mai importante funcţii din judeţ:preşedinte al CJ , respectiv primar al municipiului Iaşi.

Marius Bodea va candida la preşedinţia CJ din partea Alianţei USR-PLUS. Pînă în urmă cu cîteva luni, deputatul Bodea era membru PNL. Un conflict deschis cu şeful filialei, deputatul Costel Alexe, l-a făcut pe Bodea să piardă calitatea de candidat PNL pentru primăria Iaşi.A urmat, zilele trecute, trecerea la USR, partid care a trîmbiţat în permanenţă că este împotriva traseismului. Oricît ar spune Bodea că mişcarea sa a fost generată de dorinţa sa de a continua lupta contra PSD, trecerea la alt partid tot traseism se numeşte. Bodea este un caz clar de politician a cărui carieră politică era pe punctul de a se prăbuşi şi care încearcă să şi-o salveze schimbînd steagul. Comicăria e dată de faptul că unul dintre adversari va fi cel cu care acum patru ani era tras în poze şi bannere prin tot municipiul Iaşi.

Mihai Chirica va candida la primăria Iaşi din partea PNL. Deşi între trecerea sa de la PSD la liberali a existat o etapă intermediară de ”independent”, manevra sa se înscrie tot la traseism. Spre deosebire de Bodea, motivaţia lui Chirica nu este salvarea carierei politice. El avea mari şanse să fie reales primar şi din postura de independent.Ambiţiile politice ale lui Mihai Chirica nu se mărginesc la a fi pe perioadă nedeterminată primar al Iaşilor. Chirica ţinteşte mai sus.Dar, fără sprijinul unui partid puternic e greu să depăseşti condiţia de admnistrator de oraş de provincie, fie el şi Iaşul. De aici, trecerea la PNL, partid-trambulină pentru ambiţiile, încă nemărturisite public, ale lui Chirica.

Camelia Gavrilă va candida la primăria Iaşi.Liberală cu vechi ştate de serviciu, Gavrilă şi-a văzut cariera politică prăbuşindu-se în 2012, cînd nu a prins un colegiu pe listele USL. Faptul venea în urma celor petrecute la alegerile din 2008, alegeri uninominale, ca şi cele din 2012. Candidînd sub sigla PNL la un colegiu de pe raza municipiului Iaşi, şi cotată drept mare favorită, Gavrilă a reuşit excepţionala performanţă de a pierde alegerile.După 2012, simţindu-se marginalizată în PNL, Gavrilă a schimbat macazul. A trecut la PSD, partid care a propulsat-o în 2016 în Camera Deputaţilor.Exact ca şi în cazul lui Marius Bodea, caz clar de carieră politică întrată în declin şi salvată, parţial, prin trecerea la un alt partid.Chestia comică pentru Gavrilă este că la alegeri se va confrunta cu Mihai Chirica. Adică exact cu acela care i-a relansat cariera politică, oferindu-i prima poziţie pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor în 2016.Oare ce va face Gavrilă cînd va trebui să scuipe un pic în direcţia lui Chirica? Trebuie să o facă, pentru că altfel va fi greu să mai prindă un loc pe listele PSD la viitoarele alegeri parlamentare. Înţelegerile trebuie respectate de ambele părţi…

Trimiteti mai departe