Ne pregătim pentru un guvern Florin Vasile Cîţu?

Ceea ce părea practic imposibil la momentul nominalizării lui Florin Cîţu ca prim-ministru de către preşedintele Iohannis, devine, din oră în oră, o ipoteză foarte serioasă de lucru: guvernul liberal ar putea primi votul de investitură!
Vinovat de brusca dorinţă de unitate naţională este coronavirusul.Numărătoarea inversă de pînă la declanşarea epidemiei, în curs în momentul redactării acestor rînduri, a făcut ca partide cărora nici prin cap nu le trecea să voteze noul guvern să-l privească cu mai multă îngăduinţă pe ”împrumătătorul” de serviciu al PNL. Ne este foarte clar că la dorinţa de ”pupat Piaţa Independenţei” stau şi extrem de pragmatice raţiuni politice. De exemplu, USR, aflat în cădere liberă, nu mai poate fi partizan al anticipatelor. PMP doreşte amînarea alegerilor pînă cînd apariţiile zilnice pe sticlă ale lui Băsescu îi va trece peste pragul electoral. PSD scapă atît de ameninţarea alegerii primarilor în două tururi la alegerile locale, cît şi de perspectiva unui scor relativ slab la eventualele alegeri generale anticipate.
Şi toate astea le face coronavirusul. Pentru că românilor, în marea lor majoritate, le-a sărit gîndul de la agenda politică liberală şi prezidenţială,dacă l-au avut vreodată acolo,şi se gîndesc strict cum să treacă cu bine peste noua ameninţare ce este a gata a da buzna în ograda noastră. Şi este normal să fie aşa. Instinctul de conservare bate de la distanţă ideologii, principii şi tot soiul de vorbărie goală cu care ne este împuiat capul zilnic.
Întrebarea este dacă mesajul popular a ajuns şi la liberali, pentru care pare că infecţia sălăsluieşte undeva într-o altă galaxie şi este imposibil să ajungă şi la noi. Altă explicaţie nu este pentru obstinaţia cu care repetă cuvîntul ”anticipate” în toate luările lor de poziţie. Noi , însă, nu credem că sînt atăt de orbi şi proşti încît să se sinucidă politic. Pentru că a încerca să-şi dărîme propriul guvern cînd criza este cu jumătate de picior intrată în ţară asta ar fi. La viitoarele alegeri, la termen sau anticipate, PNL ar avea toate şansele să primească un şut zdravăn şi sănătos în cur din partea electoratului.
De aceea, credem că guvernul Cîţu va trece!

Trimiteti mai departe