Cîteva observaţii despre campania electorală!

Mai sînt două săptămîni pînă la alegerile europarlamentare, dar, credem noi, peste fix şapte zile se va şti cam cum se vor aşeza apele. Luni , 20 mai, este ultimul termen în procesul preşedintelui PSD Liviu Dragnea în cauza privind angajările de la CJ Teleorman. Deşi cele ce vom spune nu cadrează întocmai cu ideea de stat de drept la care achiesăm(sau măcar aşa ar trebui) toţi, considerăm că impactul deciziei judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi hotărîtor asupra rezultatului alegerilor europarlamentare. O achitare a lui Dragnea ar duce la o victorie ”en fanfare” a social-democraţilor, pe cînd o condamnare va rupe procente semnificative din rîndul electoratului său. Sigur , mai există şi soluţia solomonică a unei noi amînări, caz în care victoria PSD va fi fără umbră de îndoială.

Pînă atunci, însă, să încercăm să tragem cîteva concluzii din cele văzute pînă acum în campania aflată în derulare.
1. Este cea mai urîtă campanie electorală la care am asistat de la cea din 1990 încoace. Atacuri la persoană ce depăşesc cu mult limitele decenţei(termenul corect ar fi mojicii),contramanifestaţii, ploaie de fake-news-uri în presa partizană. Dacă în peisaj ar mai apare şi ceva mineri, zău că ar fi ca 1990.

2.Epoca mitingurilor electorale se cam apropie de sfîrşit. Cînd partidele de opoziţie strîng, cu chiu, cu vai, cîteva mii de oameni, iar PSD nu aduce , la Iaşi, nici măcar 20.000, înseamnă că trebuie găsite alte mijloace de comunicare pentru simpatizanţi şi nehotărîţi.

3. PSD rămîne cel mai bine organizat partid. Deşi nu mai este capabil să mobilizeze atîţia oameni ca pe vremuri, este cu multe lungimi în faţa celorlalţi. Exemplul mitingurilor de la Iaşi mi se pare edificator. Social-democraţii au adus, din Iaşi şi judeţele învecinate, undeva la 12.500 de participanţi, în timp ce liberalii au avut, tot din zonele amintite, cam la 3.500 de oameni(unii spun că au fost ceva mai mulţi, dar noi încă ştim să numărăm).
4. Prezenţa în campanie a preşedintelui Iohannis alături de PNL nu are efectul scontat. La Iaşi, prezenţa preşedintelui la mitingulu PNL a însemnat un plus de aproximativ 1.000 de oameni veniţi special pentru el, care s-au adăugat celor circa 3.500 aflaţi în Piaţa Unirii. Cam puţin, totuşi.

Trimiteti mai departe