Polonia acuză UE de folosirea de ”standarde duble” în relaţia cu ţările membre!

Polonia a acuzat miercuri Uniunea Europeană de “standarde duble” în tratamentul său față de statele membre, la o zi după ce Bruxelles-ul a respins argumentele Varșoviei privind reformele în justiţie, pe care criticii acţiunii le consideră a fi o amenințare pentru democrație.

UE a amenințat că va lua măsuri punitive, care ar putea include ridicarea drepturilor de vot ale Poloniei, dacă Varșovia nu va retrage legislația care va întări controlul statului asupra sistemului judiciar.

“Nimic nu dăunează mai mult ideii de integrare europeană decît inegalitatea reală a statelor sale membre în fața legii, folosirea unor standarde duble și părăsirea Comisiei Europene a rolului său de gardian obiectiv al tratatelor pentru a deveni un instrument în mâinile unor state “, a declarat ministrul de externe, Jacek Czaputowicz, în faţa parlamentului.

Polonia susține că, în alte state membre ale UE, inclusiv în Spania și Germania, politicienii joacă, de asemenea, un rol în alegerea unor judecători. Se spune că reformele judiciare sunt necesare pentru a îmbunătăți eficiența și transparența sistemului judiciar din Polonia.

Guvernul de dreapta din Varșovia se află în dispută cu Comisia Europeană, executivul UE, pe o serie de aspecte, inclusiv cotele de migrație. Polonia refuză să-și asume unii dintre solicitanții de azil, în principal musulmani, în cadrul sistemului de cote.

Capaputowicz, care a informat parlamentarii cu privire la obiectivele politicii externe a guvernului pentru 2018, a declarat că instituțiile UE ignoră preocupările alegătorilor și că aceasta a alimentat o reacție eurosceptică faţă de Bruxelles.

“Un deficit al democrației în Uniunea Europeană nu este o figură de stil, este o realitate care are consecințe politice profunde”, a spus el.

“Valul în creștere al opoziției față de integrarea pe continentul european nu este cauza slăbiciunii democratice a Uniunii, ci un rezultat al acesteia”, a spus el, adăugând că Polonia dorește încă o “puternică Uniune Europeană”.

SURSA reuters

Trimiteti mai departe