Romeo Vatră întreabă de ce sînt necesare camerele de supraveghere video în Iași

Anunțul făcut de municipalitatea ieșeană privind instalarea a 1.000 de camere video de supraveghere pe teritoriul Iașului, produce, așa cum era și firesc, reacții.

Consilierul județean Romeo Vatră adresează, prin intermediul paginii sale de socializare, o serie de întrebări relativ la demersul municipalității.

Aproape 1000 de camere de supraveghere vor fi montate de Primarie in Iasi. Cred ca se impune sa adresam cateva intrebari Primariei Iasi care va monta acest sistem si Politiei Locale care va monitoriza aceste camere. 
1. Cum a fost calculat necesarul de camere video? 
2. Exista o harta a infractionalitatii la Iasi care se suprapune cu harta amplasamentelor acestor camere? 
3. Dupa un scandal notoriu in care a fost implicata Politia Locala, care a urmarit pe concubina lui Nichita la ordinul acestuia, scandal urmat de un proces in care s-au dat deja sentinte, avem garantia ca aceste camere vor fi utilizate doar in scopul prevenirii infractiunilor? Ce schimbari au fost facute la Politia Locala de atunci pana acum?
4. Avem intr-adevar nevoie de o camera de supraveghere la fiecare colt de strada? Care sunt obiectivele concrete ale acestui proiect?
5. Iesenii sunt de acord cu aceasta masura care impieteaza asupra libertatii lor si dreptului la viata privata?

Așteptăm răspunsul la aceste întrebări și am mai adăuga și noi una: Care este firma care va furniza și va instala aceste camere?

Trimiteti mai departe