Consideraţii despre partidele ieşene în alegeri(III) AUR

Cum pot fi catalogate rezultate Alianţei pentru Unitatea Românilor(AUR) la Iaşi?
Depinde de unde privim lucrurile.
Comparativ cu 2020, 2024 este un an de mare succes. De la nimic în 2020 s-a ajuns la oameni în CL Iaşi şi CJ Iaşi.Scorul obţinut la Iaşi este foarte aproape de media pe ţară. Într-un clasament al judeţelor, Iaşul este foarte aproape de podiumul partidului.
Totuşi, nu a fost ce se aştepta. În opinia noastră, scorul mai mic al AUR decît se prognoza este datorat ,în primul rînd, scorului mai slab decît se prognoza realizat la alegerile parlamentare. De acolo trebuia să vină tractarea pentru organizaţiile judeţene, inclusiv cea ieşeană. Cele cîteva procente în minus ale listei de europarlamentare s-au repercutat identic şi asupra scorului la locale.
În al doilea rînd, campania nu a fost, la nivel de Iaşi, condusă corespunzător. Noi credem că se putea obţine mai mult dacă nu se strica ”muniţie” pe atacuri lipsite de logică la Chirica şi Alexe. Nu de la PNL putea lua AUR votanţi. Nu s-a bătut suficientă monedă pe cele două teme care au prins la public:centura ocolitoare a Iaşilor şi centrele de imagistică din judeţ. În plus, a mai fost şi prestaţia celor doi candidaţi:Tudor Ciuhodaru la Primărie şi Marius Ostaficiuc la Şefia Consiliului Judeţean. Primul a fost aproape absent în campanie, deşi notorietatea sa, obţinută în timp atît ca medic, cît şi ca europarlamentar, îi dădeau şanse mai bune. Ostaficiuc are, măcar, scuza că a fost un ”doi în unul”, adică a fost atît candidat , cît şi şef al campaniei electorale judeţene. E greu, dacă nu chiar imposibil, să fii vîrful de lance electoral şi, în acelaşi timp, să butonezi, în linişte, mersul campaniei.

Una peste alta, cei doi au obţinut scoruri sub partid, arătînd că nu au fost locomotivele de care se avea nevoie. Pentru Ciuhodaru, nici o scuză, pentru Ostaficiuc, cea arătată în paragraful de mai sus.

Trimiteti mai departe