Sărbătorirea, la Iaşi, a aniversării a 165 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească, va fi un eveniment care va bate în importanţă orice altceva în acest început de an.Spunem asta fiindcă, an electoral fiind,ce se va întîmpla la Iaşi se va constitui într-un barometru politic social şi electoral, toate formaţiunile politice urmând să-şi ajusteze strategiile în funcţie de aceasta.
În primul rînd, ne interesează ce politicieni vor sosi la Iaşi, în principal din alianţa guvernamentală? Care este starea de spirit a locuitorilor municipiului? În funcţie de cum a fost transmisă aceasta ”greilor” de la Bucureşti de către agenţii din teritoriu, vom avea vizite importante sau doar personaje de rangul II. Ca opinie personală, considerăm că înrăutăţirea constantă a condiţiilor de trai în ultima perioadă va duce la apatie în rîndul ieşenilor, preocupările lor fiind în special de ordin material în sensul asigurării zilei de mîine. Asta nu înseamnă că vom avea o sărbătoare liniştită. Vor sosi în Piaţa Unirii doar cei care vor avea ceva de spus şi se vor manifesta în consecinţă.
Interesant este şi ce vor organiza partidele politice în această zi.Este un prilej pentru ele atît de a lua pulsul populaţiei cît şi de a încerca să-şi adjudece sărbătoarea. AUR va organiza un marş de la Palatul Culturii pînă în Piaţa Unirii. Diana Şoşoacă va fi în mod sigur la Iaşi dată fiind calitatea sa de parlamentar reprezentant al judeţului.De văzut cîţi suporteri vor reuşi să aducă PSD şi PNL. Dacă pentru social-democraţi sîntem siguri că vor avea numeroşi manifestanţi, pentru liberali nu băgăm mîna în foc.
Senzaţia care va rămîne după manifestare va fi şi ea un semnal despre cum merge alianţa PSD-PNL la Iaşi. În cazul în care lucrurile nu vor fi chiar aşa cum ar trebui se va putea trage concluzia că cele două partide şi-au cam dat la gioale şi va urma aruncarea căldării cu rahat unul în capul celuilat pe tema eşuării sărbătorii. Sigur, lucrurile pot ieşi şi bine, dar nu pe asta ne-am pune noi banii în cazul unui eventual pariu.
Concluzii:Prezenţă slabă, nu mai mult de 3,4 mii de persoane, majoritatea cu agendă politică. Posibilă transformare în manifestaţie antiguvernamentală. Să vedem ce iese!