La nivel teoretic, aleşii noştri au fost trimişi în parlament pentru a reprezenta interesele noastre, aştialalţi, adică. Să ne dea legi, să corecteze eventualele greşeli ale unui guvern oarecare, să-şi exprime poziţia pe un subiect oarecare, naţional sau internaţional. Cumulul acestor fapte, mai sînt şi altele însă, poartă denumirea generică de ”activitate parlamentară”.Azi ne ocupăm de analiza acestei activităţi. Nu putem trata ”in extenso”, ci doar ne vom limita la scurte comentarii. Începem cu cei de la PSD.
Macovei Silviu Nicu -A avut 104 iniţiative legislative, din care 25 s-au transformat deja în legi. Iniţiativele sale au fost , însă, la grămadă, a adică a semnat şi el alături de majoritatea colegilor săi social-democraţi.A avut şi 30 de întrebări şi interpelări. Dar aici este şi o parte hazlie. Acestea au fost adresate strict în perioada 2020-2021, adică atunci cînd PSD se afla în opoziţie. Din momentul accederii social-democraţilor la putere, mucles, tăcere totală.În ce priveşte declaraţiile politice, acestea au fost făcute, în majoritate, în scris. Adică nişte chestii de care nu află nimeni, excepţie jurnaliştii care monitorizează activitatea parlamentară. Şi era şi normal să fie făcute în scris, temele abordate conţinînd , de regulă, abordări la modul general , nimic concret. Per total, activitate parlamentară pe care o considerăm a fi slabă.
Vasile Cîtea-Activiate foarte asemănătoare cu a colegului Macovei. Declaraţii politice majoritar în scris, iniţiative legislative la grămadă, întrebări şi interpelări însă nu doar pe perioada aflării în opoziţie. Deşi a avut bunul simţ ca în luările sale de poziţie să atingă de multe ori problema sportului, domeniu în care, indubitabil se pricepe, Cîtea s-a lansat şi în declaraţii cu caracter doctrinar. În fine, poate se pricepe şi la din astea şi n-am aflat noi.Pe ansamblu, activitate slabă.
Ostaficiuc Marius-Eugen-Aflat la primul mandat de parlamentar, Ostaficiuc n-a catadicsit să se obosească nici măcar cît au făcut cei doi menţionaţi mai sus. Doar şase lucări de cuvînt (în trei ani!) şi trei(!) declaraţii politice în plen. Tragem concluzia că nici cu scrisul nu le are din cale afară din motiv ce a făcut doar 15 declaraţii în scris(aici Macovei şi Cîtea stau clar mai bine). În ce priveşte iniţiativele legislative, 74 l-au avut drept co-iniţiator. La grămadă ca şi cei de mai sus. De, n-ai ce-i face, era ordin pe linie de partid!În opinia noastră, activitate mai mult decît slabă.
Toma Vasilică-Cel mai ”vocal”, ca să spunem aşa, reprezentant al PSD Iaşi în Parlament, ceea ce este o mare surpriză pentru noi care îl ştiam ca tăcut în politic ieşeană şi activ pe reţelele de socializare doar cînd vine vorba de fotbal sau de un eveniment familial. A adresat nu mai puţin de 252 de întrebări şi interpelări.Toma ”se scoate” însă, cînd vine vorba de luări de cuvînt: doar şapte. Iniţiative legislative, tot la grămadă, tot pe linia partidului, dar, inexplicabil, mai puţine decît cei de mai sus. Per total, tot cu minus iese.
Maricel Popa-Senatorul social-democrat a avut, în opinia noastră, o activitate satisfăctoare, asta , cel puţin, în comparaţie cu colegii săi de la Camera Deputaţilor. Dacă la iniţiative legislative nu stă foarte bine, doar 63, şi acelea de tip ”la grămadă”, în ce priveşte celelalte capitole, Popa stă clar mai bine. 271 de luări de cuvînt în plen, mai mult decît cei patru deputaţi PSD la un loc, 96 de întrebări şi 92 de interpălări şi 89 de declaraţii politice. Evident, primeşte un calificativ de trecere.
Ca o concluzie, pe ansamblu, activitatea parlamentară a aleşilor PSD o considerăm nesatisfăctoare.Poate ar trebui oameni noi!