Peste o săptămînă, gata! Mergem şi punem ştampila pe preferaţii noştri!
Ce am avut pînă acum la Iaşi? Ceva care cu greu s-ar putea numi campanie electorală. Nu au fost dezbateri publice cu participarea candidaţilor. Nu au explodat bombe în faţa unuia sau altuia dintre pretendenţi(e adevărat, pentru asta mai este ceva timp!).Cît despre întruniri electorale, pe vreme de urgenţă medicală, asta chiar nu se putea.
Dar , poate şi mai important, majoritatea candidaţilor nu au apărut în faţa electoratului ieşean cu programe care să ne arate care este viziunea lor pentru Iaşi, ce vor să aducă nou, să schimbe, să îmbunătăţească în următorii patru ani.
Primarul în funcţie, Mihai Chirica, nu şi-a bătut deloc capul cu aşa ceva. Cu un mare aavns electoral, el s-a opintit doar să nu dea cu mucii în fasole pe ultima sută de metri. A prezentat nişte machete, nişte scenarii ş.a.m.d.
ALDE, zero barat. Nimic, absolut nimic. Doar nu are cineva pretenţia să credem că prezentarea pe facebook a unui proiect de decogestionare a traficului în Bucium înseamnă viziune pentru oraş.
Nici de la candidatul PMP nu am primit nimic concret. Dorina Isopescu părea, iniţial, persoana potrivită să facă un plan pentru intrarea în legalitate a uneia dintre cele trei mari probleme cu care se confruntă municipiul, şi anume urbanismul(celelalte două sînt poluarea şi circulaţia). Ne-am înşelat. Cîteva vorbe pentru a bifa existenţa şi, implicit, candidatura, şi atît.
ProRomânia? Zero tăiat în patru. Nimic. Singura ieşire la rampă a lui Iacoban a fost un atac la adresa candidatului PSD. Disperare mare! Nu ajung voturile şi atunci poate deturnăm spre noi niscaiva votanţi social-democraţi.
Singurii candidaţi care au prezentat programe coerente, articulate, au fost Camelia Gavrilă(PSD) şi Cosette Chichirău(USR). Acordăm un plus lui Gavrilă pentru că viziunea ei pentru oraş pare a fi mai bine structurată şi chiar fezabilă fără eforturi deosebite, dar cu un efort de voinţă şi seriozitate.
Sigur , se pune şi întrebarea cam cît vor conta programele la alegerile de duminica viitoare? În opinia noastră, puţin spre deloc. Votul nu va fi unul dat in personam , ci va fi unul politic. Eşti pro-PSD sau anti-PSD. Dacă eşti anti-PSD, atunci eşti pro-PNL sau Pro-USR. Ăsta va fi tot votul, nimic altceva. Polarizarea în socetatea noastră a atins un asemenea nivel încît credem că dacă Sfîntul Petru ar candida pentru PSD, el nu va fi votat de un liberal oarecare care poartă permanent cu el o Biblie în buzunar.
Acestea fiind zise, credem că atît CL cît şi CJ de după 27 septembrie va fi constituit din reprezentanţii a trei partide mari şi late. Se vorbeşte de posibila intrare în CJ a ProRomânia sau chiar a Partidului Verde. Nu este exclus, dar noi nu credem. Se spune că PMP ar putea intra în CJ, că la CL nu se pune(prietenii ştiu de ce!). Avem serioase îndoieli. După un început foarte bun, în care Petru Movilă avea un scor cu două cifre, PMP-istul scade constant. Pînă unde va scădea la data de 27 septembrie? Sub sau peste 5%? Restul candidaţilor şi a listelor nu vor conta decît la redistribuirea voturilor lor pentru cei trei mari. Un cuvînt şi pentru ALDE. La Iaşi, partidul lui Tăriceanu îşi va da pe 27 septembrie obştescul sfîrşit. Deocamdată are lumînarea pusă la cap şi mai mişcă un pic din buze!