Sănătatea ieşenilor a fost puţin spre deloc abordată în prezenta campanie electorală. Numărul foarte mic de unităţi medicale aflate în subordinea municipalităţii a făcut ca principalii competitori la funcţia de primar al Iaşilor să neglizeje acest aspect în favoarea altora cu potenţial mai mare de colectare de voturi. Excepţia este Camelia Gavrilă. Cui îi place, îi place, cui nu, nu, dar candidatul PSD nu a lăsat neatins nici un domeniu în programul său de guvernare locală.
Concret. Ce propune Gavrilă?
Spitalele ieșene nu dispun de capacități proprii de cazare pentru aparținătorii pacienților veniți aici la tratament. Există unități de cazare pe lângă Institutul de Oncologie sau Băile Nicolina, dar ele sunt destinate pacienților, nu și însoțitorilor acestora. Vom concretiza parteneriatul cu CJ prin CONSTRUIREA UNUI NUMĂR DE CINCI UNITĂȚI HOTELIERE A CÂTE 20 DE CAMERE în proximitatea principalelor spitale ieșene, pentru ca rudele pacienților să poată beneficia de condiții civilizate de cazare, la un preț rezonabil.
Exemplul deschis deja de Consiliul Județean prin ÎNFIINȚAREA UNOR CENTRE DE EXCELENȚĂ la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” și la Maternitatea „Cuza Vodă” trebuie multiplicat. Concret, spitalele din subordinea Primăriei – Spitalul de Recuperare și Spitalul „C. Parhon” – vor beneficia de asistență financiară necesară, de sprijin logistic, de investiții pentru infrastructură, dotări și cursuri de specializare, astfel încât să își consolideze propriile centre de excelență.
Mini-stațiunea Băile Nicolina, proiect la care finanțarea europeană a fost pierdută acum cinci ani, trebuie REPOZIȚIONATĂ PE LISTA OBIECTIVELOR DE INVESTIȚII ȘI DEZVOLTATĂ, deoarece există un potențial considerabil.
Costul programului de mai sus este de aproximativ 12 milioane de euro, realizarea sa urmînd să dureze cel mult trei ani.
Aşteptăm şi programele pe sănătate ale celorlaţi candidaţi la primăria Iaşi, o dezbatere între ei pe acestă temă fiind mai mult decît necesară, ţinînd cont de contextul în care ne aflăm.