Națiunile Uniunii Europene, Marea Britanie și partenerii UE au convenit asupra unui plan de vaccinare COVID-19 care prevede inocularea a cel puțin 40% din populațiile lor, un pas care poate pune pe făraş planul de vaccin al Organizației Mondiale a Sănătății.
Obiectivul UE pentru vaccinările precoce este de două ori mai mare decât obiectivul stabilit de OMS, care urmărește să cumpere vaccinuri inițial pentru 20% dintre cei mai vulnerabili oameni din lume printr-o schemă de achiziții la nivel mondial.
UE estimează că ponderea populației sale care are nevoie de vaccinare inițială, în cazul în care ar fi dezvoltată, ar fi de cel puțin 40%, reducând efectiv disponibilitatea dozelor posibile pentru țările mai puțin dezvoltate.
Până în prezent, nu există niciun vaccin aprobat împotriva COVID-19, cu excepția celui autorizat în Rusia înaintea studiilor la scară largă. Furnizarea vaccinurilor care ar putea avea succes este de așteptat să fie limitată pentru o perioadă lungă, deoarece capacitățile de producție sunt şi ele limitate.
„Adăugarea (în sus) a tuturor grupurilor de risc cunoscute în prezent va desemna probabil 40% din populație, în funcție de situația și demografia din țări”, se menționează în documentul adoptat la sfârșitul lunii iulie de către experți din domeniul sănătății din statele membre ale UE, precum și din Marea Britanie, Elveția. , Norvegia și țările balcanice.
Documentul clasifică ca aparținând „grupurilor prioritare” peste 200 de milioane din populația UE de 450 de milioane, inclusiv persoanele cu boli cronice, persoanele în vârstă și lucrătorii din sănătate.
Obiectivul planului este de a atinge imunitatea efectivelor pentru populația UE, spune documentul, care ar putea fi atins cu campanii de vaccinare ulterioare după atingerea obiectivului de 40%.
Documentul nu oferă o cronologie pentru cât de rapid s-ar aștepta să își poată atinge ținta, dar conține logistica care trebuie să fie în vigoare pentru un vast program de inoculare. Acestea variază de la transportul frigorific la livrările de ace și stabilirea locațiilor de vaccinare, cu posibila implicare a armatei și a protecției civile.
(reuters)