Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat duminică, că Marina Rusă va fi înarmată cu arme hipersonice de atac nuclear și drone nucleare subacvatice, despre care Ministerul Apărării a declarat că se află în faza lor finală de testare.
Putin, care spune că nu dorește o cursă a înarmărilor, a vorbit adesea despre o nouă generație de arme nucleare rusești despre care spune că sunt inegalabile și pot lovi aproape oriunde în lume. Unii experți occidentali au pus, însă, la îndoială aceste afirmaţii.
Armele, dintre care unele încă nu au fost dislocate, includ drone nucleare subacvatice Poseidon, concepute pentru a fi transportate de submarine, și racheta de croazieră hipersonică Tsirkon (Zircon), care poate fi dislocată pe nave de suprafață.
Combinația de viteză, manevrabilitate și altitudine a rachetelor hipersonice, capabile să călătorească cu de mai mult de cinci ori viteza sunetului, le face dificil de urmărit și interceptat.
Vorbind la St Petersburg la o paradă navală anuală care prezintă cele mai bune nave ale Rusiei, submarine nucleare și aviație navală, Putin a spus că capacitățile marinei sunt în creștere și că va primi 40 de nave noi în acest an.
El nu a specificat când va primi noi arme hipersonice, dar a sugerat că acea zi se apropie.
„Desfășurarea pe scară largă a tehnologiilor digitale avansate, care nu au egal în lume, inclusiv sisteme de atac hipersonice și drone subacvatice, va oferi flotei avantaje unice și capacități de luptă sporite”, a spus Putin.
Într-o declarație separată publicată prin intermediul agențiilor de știri ruse, ministerul apărării a declarat că testarea Belgorodului, primul submarin capabil să transporte dronele Poseidon, este în curs de desfășurare și testarea sistemelor de arme era aproape de finalizare.
„Lucrările sunt finalizate cu succes pentru crearea sistemelor moderne de arme pentru armată”, a fost menționat.
Putin a amenințat anul trecut că va disloca rachete hipersonice pe nave și submarine care ar putea pândi în afara apelor teritoriale ale Statelor Unite, dacă Statele Unite ar muta să desfășoare arme nucleare cu rază intermediară în Europa.
Washingtonul nu a desfășurat astfel de rachete în Europa, dar Moscova este îngrijorată că ar putea să o facă.
(reuters.co.uk)