Surprize, surprize! Azi, 26 mai 2019!
Nu, nu e vorba de emisiunea de doi gologani a unui megastar TV al cărui nume, pe moment, îmi scapă, ci despre rezultatul alegerilor(plus referendum). În mod cu totul neaşteptat, PSD înregistrează un eşec de proporţii. Rezultat sub propriile prognoze la europarlamentare, iar referendumul lui Iohannis a trecut. Puţini au fost cei care anticipau un astfel de deznodămînt pentru scrutinul de azi, sănătatea lor mintală devenind, imediat, subiect de discuţie. Şi, totuşi, s-a întîmplat. Încercăm, acum, la cald, să vedem care au fost cauzele înfrîngerii suferite de PSD. Din capul locului spunem că explicaţia dată, mai pe după prînz, de un reputat jurnalist bucureştean, cum că PSD a ”reuşit” coalizarea tuturor adversarilor săi, este, cel puţin, superfluă.PSD, cu predecesorii săi (FSN, PDSR) a avut, la toate alegerile, pe toată lumea împotrivă şi a pierdut doar în 2006 şi 2008( în 2004 a cîştigat, dar Băsescu le-a luat ”jucărelele” şi le-a băgat în buzunarul lui!).
În opinia noastră, cauzele eşecului sînt următoarele:
1.Comunicarea extrem de slabă. S-a focalizat totul pe conflictele PSD-Iohannis şi Iohannis-Dragnea, evenimentele din timpul guvernării beneficiind de mai puţină atenţie şi nefiind explicate într-un mod care să fie uşor de înţeles. Că unora le va place ce spun, iar altora nu, în cei peste doi ani de guvernare s-au făcut unele chestii. Că se putea mai mult sau nu, că se putea mai repede, asta este altă discuţie. Dar era ce spune la oameni. Prea puţin.
2. Ca un corolar al celor spuse mai sus, existenţa unei echipe slabe de comunicatori, cu una, două excepţii. Ca un exemplu ce-mi vine chiar acum în minte, fostul membru PSD, Adrian Dobre. La o dezbatere televizată eşti trimis să spui adevărurile tale, nu să accepţi, fie şi parţial, pe cele ale adversarului.
3. Riposta extrem de slabă la atacurile adversarilor. PSD a fost pe post de ”bătăuş-încasator” în această campanie. Fiecare l-a spurcat şi bălăcărit cum i-a venit la gură, fără teama de vreo reacţie. În box, în şah, la lovitură se răspunde cu lovitură. PSD doar a încasat cu nemiluita aşteptînd ca totul să înceteze. N-a încetat, iar impresia indusă oamenilor a fost cea de slăbiciune. Ba mai mult, loviturile vor fi şi mai numeroase şi şi mai dure de azi încolo.
4. Abandonarea spaţiului virtual. Lovitura în alegerile de azi au dat cei între 18 şi 25 de ani. Sînt o generaţie care nu prea citeşte, fie că e vorba de cărţi, fie că e vorba de ziare, nu se uită la ştirile şi dezbaterile TV, iar singurele lor surse de informaţie sînt reţelele de socializare. Pentru a le influenţa opinia, trebuia să fii prezent acolo, pe facebook, twitter, instagram , nu să crezi că, fiind duminică, vor sta la bere toată ziua şi nu le va păsa de vot. Uite că au luat o pauză de la crîşmă. În ce priveşte adversarii PSD, prezenţa lor on-line a fost de-a dreptul sufocantă.
5. Abandonarea străzii.Cînd eşti fugărit pe străzi, ca un cîine de pripas, şi accepţi situaţia, cum vrei să mai guvernezi? Guvernul înseamnă forţă, iar nu slăbiciune, şi oamenii simt asta.
Cam astea ar fi, aşa, la prima strigare. Concluziile zilei de azi sînt două la număr.
1. Prin validarea referendumului, Iohannis redevine mare favorit în alegerile prezidenţiale. În lipsa vreunui eveniment care să schimbe percepţia publicului despre el, va cîştiga la pas la iarnă.
2. Fără schimbări majore în strategiile de comunicare şi de campanie, PSD riscă să se prăbuşească total la ”parlamentarele” de la anul.Iar într-o ţară de sărăntoci, aşa cum e România de azi, lipsa unei stîngi puternice ar fi o catastrofă.