Cîștigători ai alegerilor în decembrie 2016, social-democrații români au parte și de opoziție.Absolut normal într-un stat democratic. Cine deține puterea are tendința omenească de a abuza de ea și trebuie să existe cineva să-l tragă de mînecă,să-i arate atunci cînd vrea să sară calul.
La noi, opoziția actuală este reprezentată de liberali. Asta este, așa au ieșit bobii în alegeri. „Ciuma roșie„, să plece „proasta lui Dragnea„,icnete indignate la orice acțiune a Guvernului,bașca reactualizarea poveștii drobului de sare. Adică,pe înțelesul tuturor,ne e frică de viitor, oricare al fi el,deși încă nu-l cunoaștem. Opoziție, un pic cam jignitoare, un pic cam mîrlănească, dar opoziție, care va să zică. Asta este.
Haideți, însă, să vedem și cine face opoziția. PNL. Adică, cel mai de nădejde aliat al PSD din ultimii 28 de ani. Nici nu apucase bine Coposu să coaguleze Convenția Democrată, că liberalii hop la guvernare alături de PSD-ul de atunci , numit FSN. Mircea Ionescu a devenit ministrul Justiției într-un guvern FSN.
În 2000 PSD cîștigă alegerile,dar nu au majoritate.Guvernează fără probleme 4 ani cu sprijin parlamentar PNL. În 2004 alianța DA cîștigă alegerile și face guvernul. Tăriceanu nu respectă înțelegerea avută cu Băsescu și nu îi face loc lui Stolojan. Guvern minoritar.Nici o problemă, duce mandatul la capăt cu sprijin parlamentar PSD.
2012, mai, USL, adică PSD plus PNL, preia guvernarea.Se despart la începutul lui 2015 cînd, în sfîrșit, fraierii din PNL au înțeles că PSD, cel mai puternic partid din România de atunci,și de acum,nu va accepta un prezidențiabil de la un alt partid din alianță.
Trîgînd linie și adunînd,PNL și PSD au trăit într-un concubinaj perpetuu. Liberalii nu pot ierta social-democraților ceea ce ei consideră trădarea din 2015 cînd Ponta s-a făcut el prezidențiabil,contrar înțelegerii anterioare.
Că dacă social-democrații și-ar fi respectat cuvîntul, USL exista și acum, iar sintagma „ciuma roșie„ ar fi fost cunoscută doar de istoricii specializați în Germania lui Hitler.