Rusia a expulzat, joi, 60 de diplomați americani și a anunțat că va proceda identic şi cu alte țări care s-au alăturat Londrei și Washingtonului în scandalul diplomatic legat de otrăvirea unui spion.
Ambasadorul SUA a fost, de asemenea, somat să închidă consulatul din Sankt-Peterburg, în cadrul măsurilor de reciprocitate luate de Rusia în ceea ce este cea mai mare expulzare de diplomați de la Războiul Rece încoace.
Casa Albă a declarat că decizia Moscovei va marca o deteriorare a relației SUA-Rusia.
“Răspunsul Rusiei nu a fost neașteptat și Statele Unite se vor ocupa de aceasta”, a spus Casa Albă într-o declarație de presă.
Expulzările au reflectat în oglindă măsurile luațe de guvernele occidentale împotriva diplomaților ruși și par să demonstreze că Rusia nu a vrut să escaladeze conflictul izbucnit pe 4 martie odată cu otrăvirea cu agent neurotoxic a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în Salisbury, Anglia.
Cu toate acestea, Departamentul de Stat a indicat anterior că Statele Unite ar putea să reacţioneze pentru “acțiunea regretabilă și nejustificată a Rusiei”, mărind şansele ca această criză să se intensifice.
“Ne rezervăm dreptul de a răspunde mai departe. Revizuim opțiunile noastre “, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Heather Nauert, care a acuzat că atacul asupra celor doi a încălcat o interdicție internațională a armelor chimice. Ea a refuzat să discute ce măsuri suplimentare ar putea lua administrația Trump.
Marea Britanie a acuzat Rusia pentru otrăvire și a fost susținută de zeci de țări occidentale care au ordonat diplomaților ruși să plece. Statele Unite susţin că 60 de ruși pe care îi vizează sunt ofițeri de informații care acționează sub acoperire diplomatică.
“Statele Unite, în coordonare cu multe țări, au luat decizia de a expulza spionii ruși”, a spus Nauert.
Moscova neagă implicarea în atacul asupra celor doi Skripal.
SURSA reuters