De mai bine de 2 ani şi jumătate Iaşul nu mai are un arhitect-şef confirmat pe post prin concurs.Actualul interimar, Alexandru Mustiaţă, tocmai a ratat, ieri, pentru a doua oară, această oportunitate. Media ieşeană insistă pe slaba pregătire a acestuia. Mustiaţă a obţinut doar 5,8 puncte dintr-un total de 10, în condiţiile în care minimul era de 7 puncte. Nu achiesăm total la această idee şi considerăm că , în general, chestionarul de concurs nu ajută la o bună selecţie a candidaţilor. Din cele 5 întrebări, 3 erau din legislaţia pe domeniu (urbanism), întrebări la care Mustiaţă a răspuns foarte bine. Celelalte două aveau în vedere legislaţia privind funcţionarul public. Noi credem că întrebări precum cum se face recrutarea şi promovarea unui funcţionar public şi care este etica relaţiilor cu ceilalţi angajaţi ar trebui să stea în faţa unui doritor al postului de şef de resurse umane şi nu al unuia de arhitect-şef, dar asta este, deja, altă poveste.
Principala întrebare care se desprinde din încercările nereuşite ale municipalităţii de a-şi asigura serviciile unui arhitect-şef confirmat prin cîştigarea unui concurs este alta. De ce ,la ambele sale încercări, Mustiaţă a candidat singur? De ce nu se înghesuie nimeni să preia postul vacantat de Tudor Vericeaunu în urmă cu doi ani în urma şicanelor repetate ale actualului şef al municipalităţii? Răspunsurile nu sînt greu de dat. Arhitecţii cu experienţă nu se bagă din două motive. Primul este salariul. Cei circa 8.000 de lei lunar nu reprezintă o actracţie pentru oameni care au în derulare proiecte plătite cu mult mai bine.În al doilea rînd, este vorba de stresul şi expunerea mediatică a funcţiei. Nu este un secret pentru nimeni că in Iaşi se construieşte în draci, în general de către persoane, sau grupuri de persoane, extrem de potente din punct de vedere financiar. Ori, acestea doresc ca documentaţiile şi avizările să meargă cît mai repede cu putinţă, pentru că orice zi în întîrziere înseamnă pentru ei bani pierduţi. De aici şi presiuni pentru grăbirea lucrurilor, în condiţiile în care nu întotdeauna documentaţia şi avizele sînt total în conformitate cu legislaţia în vigoare. De aici, presiune şi stres.
În aceste condiţii, un arhitect cu experienţă, cu viziune, care să fie mulţumit de salariul lunar şi, ceea ce este cel mai important, suficient de puternic mental să reziste presiunilor, este cam greu de găsit. Probabil , vom mai avea de aşteptat!