DCNews.ro publică, azi, un articol care ne ajută să înţelegem mai bine calitatea învăţămîntului românesc. În paralel ridică şi un mare semn de întrebare asupra sănătăţii mintale a unora dintre autorii de manuale alternative.
”Este vorba despre mai multe subiecte legate de “Cântecul monstrului din Loch Ness”, de Edwin Morgan. Cerințele apar într-un manual alternativ care este pe băncile elevilor din clasa a IX-a încă din 2004: “Limba şi literatura română”, al căror autori sunt Alexandru Crişan, Liviu Papadima, Ioana Pârvulescu, Florentina Sâmihăian și Rodica Zafiu. A apărut la Editura Humanitas Educational și a fost aprobat prin OMECS nr. 3886/ 2004.
Iată poezia “Cântecul monstrului din Loch Ness”, de Edwin Morgan:
“Sssnnnwhuffffll?
Hnwhuffl hhnnwfl hnfl hfl?
Gdroblboblhobngbl gbl gl g g g g glbgl.
Drublhaflablhaflubhafgabhaflhafl fl fl –
gm grawwwww gef geawf awfgm graw gm.
Hoooplodok – doplodook – plovodokot – doplodokosh?
Splgrgw fok fok splgrafhatchgabrlgabrl fok splfok!
Zora kra gka fok!
Grof grawff gahf?
Gombl-mbl bl –
blm plm,
blm plm,
blm plm,
blp”.
Cerințele din manual au fost publicate de Liviu Pop care a scris, în dreptul subiectelor: “Fără cuvinte”. Părerile sunt împărțite vizavi de acest subiect. Unii consideră că o astfel de operă nu ar trebui să fie într-un manual de clasa a IX-a, iar alții cred că stimulează creativitatea elevilor. Dumneavoastră ce părere aveți?
În plus, în manual apare și poezia “Cântecul de noapte al peştelui” (1905) de Christian Morgenstern, reuniune de linii drepte şi curbe:
–
ٮ ٮ
– – –
ٮ ٮ ٮ ٮ
– – –
ٮ ٮ ٮ ٮ
– – –
ٮ ٮ ٮ ٮ
– – –
ٮ ٮ ٮ ٮ
– – –
ٮ ٮ
–.”