Ştăbărimea coaliţiei de guvernare a decis:alegeri europarlamentare şi locale comasate, plus liste comune PSD-PNL la europarlamentare.
Platforma noastră a anunţat încă de la apariţia ideei de comasare în spaţiul public că ea se va face, pentru că aşa a cerut Bruxelles-ul , iar liderii coaliţiei iau pe post de cuvînt din Evanghelie tot ce vine de acolo. Surpriza pentru noi este reprezentată de listele comune la europarlamentare. Acest lucru ne face să-l reevaluăm pe preşedintele în funcţie. Părînd a se duce uşor, uşor, la vale, Iohannis arată că deţină încă destulă putere pentru a pune cu botul pe labe conducerea PSD. Pentru că listele comune sînt doar în avantajul PNL, teoretic, partidul lui Iohannis. Considerăm că preşedintele va dori ca la sfîrşit de mandat să beneficieze de sprijinul unui partid puternic şi nu a unuia cu cîteva procente peste pragul electoral. Care sînt scopurile preşedintelui nu ştim, vom vedea atunci.
Comasarea alegerilor şi listele comune mai înseamnă ceva şi anume validarea AUR ca produs politic pur românesc, că, dacă era ”clocit” de afară nu trebuia asta, se puteau baza pe el. Ori, încercarea de a trage cît mai sus alianţa actuală de guvernămînt ne arată că şefimea din UE pe astea două se bazează.
Ce va fi mai departe? Probabil vreo şmecherie legată de alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Se vorbeşte ca prezidenţiale să fie devansate cu vreo două luni, în timp ce parlamentarele să se ţină la termen. Se urmăreşte ca, în cazul unei victorii a unui candidat al actualei coaliţiei, să se obţină şi un scor peste 50% la parlamentare, cunoscut fiind că efectul unei victorii face că acel care a obţinut-o să se bucure , pentru un timp, de o mare încredere. Motivul? Oamenii speră. Dar, cum spunea un celebru gînditor politic al cărui nume nu mi-l amintesc, ”hope its not a strategy”. adică ”speranţa nu nu este o strategie”. Aviz visătorilor!