Am lăsat la urmă Alianţa pentru Unitatea Românilor(AUR) dintr-un motiv foarte simplu. Este singura formaţiune politică aflată în urcare. În timp ce PNL şi USR fac eforturi disperate pentru a aevita căderea în irelevanţă, iar PSD se opinteşte cu toate puterile pentru a-şi păstra electoratul, AUR creşte. Care e secretul?Nemulţumirea în creştere a românilor faţă de modul cum a fost guvernată ţara de o bună perioadă încoace, peste care se plasează activitatea bine ţintită, cu mesaje extrem de eficiente, a lui Geroge Simion. În aceste condiţii,va cîştiga AUR alegerile de anul viitor? ne este imposibil de dat un răspuns. Acesta ţine de un cumul de variabile, dintre care voinţa electoratului este doar una dintre ele. mai sînt şi altele.
În ce priveşte relaţiile de putere din cadrul filialei iaşi a AUR, nu sînt prea multe de spus. Liniile directoare sînt date de George Simion. Totuşi, spre deosebire de SOS România, AUR nu este un partid-persoană. Da, Simion este cel care iese în faţă, dar lîngă şi în spatele lui mai sînt şi alţii al căror cuvînt contează.Singurele persoane din AUR Iaşi care au căpătat ceva notorietate, dar mai puţină decît ar fi trebuit ţinînd cont de continua ascensiune a partidului lor, sînt cei doi deputaţi, Mihail Albişteanu şi Cristian Ivanuţă. Ei au reuşit să se facă cunoscuţi ieşenilor mai puţin prin activitatea parlamentară sau prin acţiunile de protest organizate pe plan local, cît, mai ales, prin participarea suficient de frecventă la emisiunile de tip podcast ale unui important cotidian ieşean. Prezenţa lor în emisiuni a adus lămuriri pentru cei care cunoşteau mai puţin, sau deloc activitatea partidului. Dar, dacă ei sînt cei care conduc efectiv filiala ieşeană apartidului, nu ne putem pronunţa, deşi aşa ar trebui să fie.
Puterea deţinută ar putea fi , însă, ameninţată de diverşi ”foşti”. Oameni care în trecut au activat ca parlamentari ai altor partide amuşinează discret sau de-a dreptul filiala ieşeană în scopul evident al obţinerii unui loc eligibil pentru alegerile de anul viitor. Se bucură de notorietate, aşa încît, pe termen scurt ar putea reprezenta un cîştig. Dar, cum politica se face pe termen lung, poate apărea situaţia ca, imediat după alegeri, foştii ”ex” de pe la diferite partide să devină şi ex-AUR. Partid nou! Atunci, oameni noi!