Deşi pe moment Partidul Mişcarea Populară(PMP) nu este partid parlamentar, faptul că are mari şanse să revină în Parlament anul viitor ne obligă să scrim căteva rînduri şi despre el.
În fapt, şansele de revenire stau în două lucruri: o hotărîre judecătorească şi o fuziune.
Există două PMP-uri: unul al lui Eugen Tomac şi altul al lui Cristian Diaconescu. Splitarea s-a produs în urma unui congres ţinut în iarna lui 2022. Cum stau lucrurile? Majoritatea membrilor PMP-ului unitar au trecut la Tomac, dar ştampila partidului a rămas la Diaconescu. Pînă acum, hotărîrile instanţelor care au judecat cauza au cam fost în coadă de peşte, aşa încît ambele facţiuni se pot declara drept PMP original.
Noi, însă, ne referim aici la partidul lui Tomac, care are consilieri şi la nivel de judeţ şi la nivel de municipiul Iaşi.
Pentru a accede în Parlament, aceştia au pus la cale o alianţă cu USR şi Forţa Dreptei, partidul lui Ludovic Orban. Calculele celor trei formaţiuni politice sînt simple. Orban şi ai lui se zabt pe la 1, 2% şi nu pot intra prin forţe proprii în legislativ. PMP-ul lui Tomac e cotat mai bine, între 4 şi 5%, dar o încercare de a candida singuri ar fi extrem de riscantă. În 2020 au ratat intrarea la un vîrf de unghie. S-ar putea repeta şi acum, caz în care partidul se va destrăma. Pentru USR există şansa de a-şi mări numărul de parlamentari proprii. Să zicem că PMP va face 4,5%. Asta îi va da dreptul la aproximativ 6 senatori şi 17, 18 deputaţi. Nu vor primi atît, ci mai puţin. Locurile vor fi luate de USR, că ei vor fi ”tractorul” alianţei. Lucru excelent pentru ei în vederea inevitabilei destrămări a alianţei care se va produce, în opinia noastră, la foarte scurt timp după alegeri. Asta pentru că nu poţi ţine mult timp împreună un partid de stînga, unul de dreapta şi unul cu convingeri incerte, născut ca un colac de salvare pentru un fost politician de mare succes.Totul însă depinde de o hotărîre judecătorească . Este şi motivul pentru care alianţa, anunţată şi trîmbiţată de mult timp, nu se realizează încă. La urma urmei, ce te faci dacă Cristian Diaconescu este cel care va avea cîştig de cauză?
În ipoteza că alianţa se va realiza, cîştigătorul la Iaşi va fi Petru Movilă, care îşi va relua locul în parlament. De relaţii de putere în filiala ieşeană nu putem vorbi. Puterea este reprezentată de un singur om, Movilă. În PMP Iaşi el driblează, el centrează şi tot el dă cu capul. Prin preajma lui nimic deosebit de semnalat. Oricum, anul viitor Movilă îşi joacă viitorul politic. Dacă alianţa nu se realizează şi PMP nu intră în Parlament, Movilă va fi out pentru totdeauna. În mod sigur, el ştie asta!