Analiza partidelor politice ieşene(III)

Deşi, in conformitate cu sondajele , PNL nu este primul în intenţiile de vot ale ieşenilor, el este primul în ce priveşte puterea deţinută. Liberalii conduc singuri(preşedinte şi doi vicepreşedinţi) Consiliul Judeţean şi principala primărie a judeţului , cea ieşeană.

În ce priveşte raporturile de putere din interiorul filialei, acestea sînt cam aceleaşi cu cele de acum patru ani. Cel care conduce , fără mari probleme, PNL Iaşi este, în continuare Costel Alexe. Că el spune că se ocupă numai de administraţie e problema lui. Preşedintele nominal al filialei , deputatul Alexandru Muraru, nu are putere reală. Instalat pe funcţie la dorinţa expresă a Cotreceniului, Muraru se face remarcat prin sumedenie de comunicate de presă, dar, în ce priveşte viaţa internă de partid el este aproximativ egal cu zero. În anii petrecuţi în fruntea filialei Muraru nu a reuşit să-şi formeze un grup de susţinători pe plan local(municipiu, dar, mai ales judeţ), iar acest lucru nu va rămîne fără urmări. Dat fiind că viitorele alegeri generale vor coincide cu părăsirea Cotrocenilor de către preşedintele Klaus Iohannis şi echipa sa de consilieri, este greu de crezut că Alexandru Muraru îşi va continua carierea parlamentară. Următorul ca putere în PNL Iaşi este Marius Dangă.Avînd grijă să nu afle niciodată în tabăra minoritară din partid şi foarte atent să nu calce cumva strîmb, Dangă se poate gîndi la o carieră parlamentară începînd cu anul viitor. Daniel Juravle nu a reuşit să-şi creeze sprijinul în partid necesar pentru a ieşi în faţă. Este un jucător important în PNL Iaşi, dar nu de primele locuri.

Problema femeilor din PNL. Ca şi la PSD Iaşi, accederea femeilor la vîrful este aproape inexistentă. Iulia Scântei a fost aleasă pe listele ieşene, este adevărat, dar a fost impusă de Bucureşti. Din rezerva de cadre este greu de spus că este vreun nume care să sară în ochi. Asta în condiţiile în care conducerea centrală a partidului va cere, extrem de probabil, şi o femeie pe locuri eligibile. Sigur, s-ar putea repeta povestea cu Scântei, dar opoziţia la aceste gen de manevre va fi mai mare ca în trecut. Motivul? Simplu; mandatele vor fi mai puţine ca în 2020, şi se va dori ca ele să aparţină ieşenilor. Cum Cociş, Năcuţă şi, probabil, şi Brătescu nu vor mai prinde locuri eligibile, ceva, ceva de împărţit tot va rămîne.
Problema Chirica. Teoretic, Mihai Chirica face parte din PNL, practic, el este de capul lui, adică face ce vrea şi cînd vrea.Dacă va putea candida anul viitor(problemă cu care se confruntă şi Alexe) Chirica va cîştiga indiferent dacă va candida din partea unui partid sau ca independent. Adevărata problemă Chirica pentru PNL este menţinerea acestuia în partid, ceea ce ar permite PNL să deţină în continuare primăria Iaşi. Celelate variante sînt pierdante pentru PNL.

Trimiteti mai departe