Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a decis să părăsească țara sa, o ieșire dramatică menită să protejeze monarhia, după ce s-a ivit împotriva lui un baraj de acuzații de corupție.
Regele, cândva popular, acum încolţitt de scandal, a părăsit Spania înainte de anunțul de luni, a spus presa locală, fără a indica nicio locație.
Bomba a mișcat spaniolii uimiți și i-a lăsat împărțiți dacă omul în etate de 82 de ani, care păstrează titlul de rege Emerit, avea dreptate să plece sau ar fi trebuit să rămână în fața justiției.
S-a făcut presiuni de săptămâni întregi pe fostul rege și pe fiul său, regele Felipe, pentru a acționa pentru ridicarea monarhiei, după ce procurorii spanioli și elvețieni au început să cerceteze acuzațiile de luare de mită cu privire la un contract feroviar de mare viteză.
Declarația de la palat a citat scrisoarea lui Juan Carlos către Felipe în care spunea că dorește să-i permită să guverneze neîntrerupt „pe fondul repercusiunilor publice pe care le generează anumite evenimente trecute din viața mea privată”.
„Ghidat de dorința mea de a face ceea ce este mai bine pentru a servi poporul spaniol, instituțiile sale și pe tine ca rege, vă informez despre … decizia mea de a părăsi Spania în acest moment.”
Regele Felipe a mulțumit lui Juan Carlos pentru decizia sa, subliniind „importanța istorică pe care domnia tatălui său o reprezintă” pentru democrația din Spania.
Juan Carlos a venit pe tron în 1975 după moartea generalului Francisco Franco și a fost respectat pe larg pentru rolul său în a ajuta tranziţia Spaniei de la dictatură la democrație.
Dar popularitatea lui s-a prăbuşit în anii care au urmat din cauza unei serii de scandaluri, ceea ce l-a determinat să renunțe la tron în 2014.
Avocatul lui Juan Carlos, Javier Sanchez-Junco, a spus într-o scurtă declarație că, în ciuda deciziei sale de a pleca, fostul rege va „rămâne la dispoziția parchetului”.
(reuters)