Minuta ședinței de judecată:
”Admite contestația formulată de PICCJ SIIJ, desființează in parte inch atacată numai in ceea ce privește pe Negulescu Mircea si rejudecand, admite propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulata de Parchet in ceea ce îl privește pe Negulescu Mircea, dispune arestarea prev pt 30 de zile de la 23.07.2020 la 21.08.2020. Menține restul dispozițiilor.”
Polițistul judiciar care l-a ajutat pe Negulescu rămâne, în continuare, sub control judiciar. ÎCCJ i-a respins contestația acestuia.
După emiterea mandatului de arestare preventivă, Mircea Negulescu urmează să se prezinte la poliție sau un echipaj îl va lua de acasă, pentru a fi dus după gratii.
Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploiești, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile! Decizia judecătorilor vine ca urmare a contestației depuse de SIIJ, după ce cel supranumit ”Portocală” fusese eliberat sub control judiciar, de magistrații ÎCCJ, în urma unei rețineri pentru 24 de ore. Culmea, decizia arestării a fost luată tot de judecători de la Înalta Curte, tot acolo unde Negulescu fusese lăsat în libertate. Decizia este definitivă.
Pe 16 iulie, ICCJ a decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la fostul procuror Mircea Negulescu şi fostul ofiţer de poliţie judiciară Mihai Iuliano Iordache. Instanţa a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru cei doi, pe o durată de 60 de zile, începând din 16 iulie şi până la 13 septembrie.
Fostul procuror Mircea Negulescu, în prezent exclus din magistratură, fusese reținut de procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat şi Victor Ponta. Alături de Negulescu, fusese reţinut şi un fost ofiţer de poliţie judiciară, care l-ar fi ajutat pe acesta.
Mircea Negulescu fusese reţinut de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pentru cercetare abuzivă (6 infracţiuni), represiune nedreaptă (4 infracţiuni), instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, influenţarea declaraţiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, fals intelectual (12 infracţiuni), abuz în serviciu (4 infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat, a transmis, miercuri seara, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.
Totodată procurorii SIIJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a unui fost ofiţer de poliţie judiciară, pentru complicitate la cercetare abuzivă (6 infracţiuni), complicitate la represiune nedreaptă (4 infracţiuni), complicitate la instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii, complicitate la influenţarea declaraţiilor, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii, complicitate la inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţie, fals intelectual (10 infracţiuni) ,complicitate la abuz în serviciu (4 infracţiuni), constituirea unui grup infracţional organizat.
”În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 4 persoane precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”, arătau procurorii.
Potrivit sursei citate, aceştia ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declaraţii mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunţurilor şi a declaraţiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum şi la clasificarea denunţurilor ticluite în numele a doi dintre denunţători.
”Toate aceste fapte ar fi fost săvârşite în cadrul unui grup infracţional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploieşti pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deşi cunoşteau că acestea sunt nevinovate”, menţionau reprezentanţii Parchetului General.
(stiripesurse)