Nici nu ştii ce să faci atunci cînd îl vezi! Să rîzi, să plîngi, să-ţi fie milă? Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pentru că de el este vorba, stă şi plînge ca o babă. Mostră este un interviu publicat pe Digi24. Citiţi de aici.
„Economia se stinge la terapie intensivă, fiindcă măsurile de relansare au ajuns într-un coș de gunoi după sindrofia de pe terenul de golf. Nu c-ar mai fi crezut cineva că plouă cu miliardele de euro promise de Guvern, dar să nu reusești să operaționalizezi o singură masură din cele câteva zeci copiate de la PSD, asta da contra-performanță – chiar și pentru PNL! Seniorilor nu li se măresc pensiile cu 40%, în schimb, sunt obligați în continuare să dea lunar bani grei pe măștile obligatorii, căci cele gratuite, promise de Executiv, nici acum n-au ajuns la ei. Cât despre dublarea alocațiilor, șefii PNL sfidează public recunoscând că nu vor respecta legea, în ciuda deciziei CCR. Asta înseamnă domnia legii și respectul față de români!”
E corect ce spune el? În opinia noastră, în linii generale, da. Întrebarea este de ce se lamentează de pe margine? De ce votează pe bandă rulantă tot ce îi pune în faţă Guvernul iar apoi, chiar din ziua următoare, se dă mare opozant? Dacă lui i se pare că treburile merg într-o direcţie greşită, ce îl opreşte să încerce să le pună stop?Din cîte ştim, social-democraţii încă dispun de majoritate în Parlament. Dacă nu îi convine guvernul Orban, Ciolacu îl poate da jos la urgenţă printr-o moţiune de cenzură. Dar nu o face. Stă şi chibiţează de pe margine. De ce?
În opinia noastră, sînt două variante de răspuns. Prima, şi cea care sare din ce în ce mai mult în ochi, e un blat cu preşedintele Iohannis şi cu PNL.N-ar fi o noutate pentru PSD dragostea pentru PNL. În 2000-2004 Năstase a guvernat cu sprijin liberal. În 2004-2008 a venit rîndul liberalilor să guverneze cu sprijin PSD. Iar în 2012 au fost date cărţile pe faţă:USL.Antecedente sînt buluc, aşa că nu ar fi de mirare să fim martorii tăcuţi şi pasivi ai unei noi înţelegeri. Problema e că nu ştim ce conţine ea, dacă există, şi ce foloase au participanţii.
A doua variantă este că ar fi o strategie prin care PSD lasă guvernul liberal să se erodeze cît mai mult pînă la alegeri. Da, liberalii pierd teren pe zi ce trece. Dar beneficiarii ducerii pe tobogan a PNL nu vor fi social-democraţii. Opinia publică vede că fără sprijin PSD, guvernul liberal ar avea mîinile legate, că au doar 20% în Parlament. Aşa că orice măsură nepopulară luată de PNL va trece şi în contul PSD.Că doar ei sînt cei care înghit pe nemestecate tot ce li se pune în faţă. Partidul lui Ciolacu nu va creşte, să zică mersi dacă îşi va menţine şi votanţii actuali. Beneficiarii politici ai actualei guvernări vor fi ProRomânia şi USR, cu ceva mici cîştiguri şi pentru ALDE şi PMP. Dar nu PSD.
Şi atunci, pentru ce toată scălîmbăiala asta cu declaraţii intransigente urmate de voturi date cu două mîini? Nu ştim. Dar sînt care ştiu. Şi nu ne spun!