Fostul strateg al preşedintelui american Donald Trump, Steve Bannon, a estimat marţi că în prezent lumea trece printr-un ”momentum populist” şi că formaţiunile naţionaliste şi anti-sistem ar avea şanse să obţină majoritatea în viitorul Parlament European, predicţie contrazisă însă de sondaje, relatează agenţiile EFE şi dpa preluate de https://www1.agerpres.ro.
Vorbind în cadrul unei conferinţe desfăşurată la Roma la Foreign Press Association, Bannon a apreciat că, după scrutinul european din luna mai, partidul Liga, condus de vicepremierul italian Matteo Salvini, va deveni cel mai mare partid din hemiciclul de la Strasbourg, iar formaţiunea Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) al opozantei franceze Marine Le Pen a treia sau a patra formaţiune în legislativul european.
El a mai estimat că, în Spania, unde vor avea loc alegeri anticipate, formaţiunea de extremă-dreapta Vox ”a împins celelalte partide de dreapta către latura naţionalistă”, acesta fiind în opinia sa ”un model nou pe care restul lumii îl va copia”.
De când ce a părăsit Casa Albă, în august 2017, Bannon s-a dedicat unei activităţi de susţinere a formaţiunilor naţionaliste în UE, creând în acest scop la Bruxelles şi o organizaţie pe care a denumit-o ”Mişcarea”. Prezenţa sa la conferinţa de la Roma face parte dintr-o serie de ”întâlniri informale” cu lideri ai partidelor naţionaliste din UE pentru a-i încuraja să-şi unească forţele astfel încât să obţină o prezenţă semnificativă în Parlamentul European.
”Niciunul dintre aceste partide nu are nevoie de mine pentru a câştiga. Ce pot să fac pentru ele este ce am făcut pentru Trump, adică pur şi simplu să le spun să aibă încredere că pot câştiga şi să-şi menţină mesajul”, a indicat fostul consilier al preşedintelui american.
Bannon a mai spus că ”UE nu este atât de puternică pe cât pare”, întrucât există ”mari diferenţe” între statele membre şi a apreciat că pentru o consolidare a proiectului european este nevoie de o Europă ”a naţiunilor”, nu de ”viziunea lui Macron”, care susţine ”ideea unei UE integrate sau nimic”.
Prezicând ”un cutremur” politic la alegerile europene, fostul strateg al lui Trump a mai estimat că în urma unei asemenea evoluţii ”mişcările suveraniste ar putea prelua controlul asupra Parlamentului European şi în final asupra Comisiei Europene”.
Deşi sondajele arată într-adevăr un avans al formaţiunilor naţionaliste în UE în detrimentul partidelor tradiţionale, ele sunt totuşi departe de a obţine un rezultat care să le permită formarea unei majorităţi în viitorul legislativ european.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat de mai multe ori că, în opinia sa, alegerile europarlamentare din luna mai nu vor mai fi o confruntare între stânga şi dreapta, ci mai degrabă una între ‘progresiştii’ din rândul cărora şi el face parte şi ‘naţionaliştii’ printre care i-a inclus pe Viktor Orban şi Matteo Salvini.
(stiripesurse.ro)