Comunicat de presă
Cea de-a II-a ediție a programului Școala Politică Iași XXI
s-a încheiat cu o vizită de studiu la Parlamentul României
Programul ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI – ediția a II-a, 2018, inițiat de prof.dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și-a propus să continue demersurile de formare a studenților ieşeni de la facultățile de ştiinţe politice, ştiințe ale comunicării, ştiinţe administrative, jurnalism, ştiinţe juridice, ajutându-i să cunoască, atât din punct de vedere teoretic, cât și prin experiențe practice, sfera activităților politice, traseul legislativ, instituții și aspecte administrative de nivel județean și național.
Studenții implicați în a II-a ediție a acestui program au avut și ei ocazia, la finalul perioadei de practică, să cunoască frânturi din activitatea Parlamentului, să se documenteze, să participe la diferite dezbateri și să înțeleagă rolul și importanța acestei instituții esențiale pentru procesul democratic.
Marți, 19 iunie 2018, vizita oficială a debutat prin prezentarea Palatului Parlamentului, o clădire impresionantă, prin istoricul ei, prin arhitectura interesantă și complexă, dar și sediul unei instituții semnificative pentru procesul legislativ, pentru coordonarea unei societăți moderne și democratice. Aceștia au avut acces în cele mai importante săli de ședință, au vizitat spații pentru conferințe, Muzeul Parlamentului, au admirat tapiserii, decorațiuni interioare sau galerii de tablouri.
O experiență importantă a fost conturată prin participarea tinerilor, în calitate de invitați, la lucrările Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, comisie coordonată de prof. dr. Camelia Gavrilă. Studenții au primit mape cu materiale de prezentare, modele de inițiative legislative sau declarații politice și o documentare interesantă corelată cu activitățile comisiilor. Astfel, tinerii au avut posibilitatea să urmărească direct o ședință de comisie și să înțeleagă procesul decizional, modalitatea de dezbatere a proiectelor legislative, procedurile de organizare și desfășurare a comisiilor de specialitate, deci miezul autentic al diferitelor forme de analiză și dezbatere legislativă.
Vizibil interesați de activitățile instituției, studenții ieșeni au avut ocazia să adreseze întrebări comisiei, să dialogheze cu deputați și consilieri parlamentari.
”Vizita la Parlamentul României a reprezentat pentru mine apogeul stagiului de practică. Bineînțeles că arhitectura, istoria și aspectul impunător al clădirii au făcut din această experiență una de neuitat și o amintire prețioasă. La sfârșitul celor două zile pline, nu pot decât să sper că, poate, cândva voi activa într-un asemenea context ca profesionist cu o carieră în domeniul de specialitate sau ca persoană implicată politic. Deschiderea, atitudinea pozitivă și competența specialiștilor și a deputaților pe care i-am întâlnit m-au convins că sunt oameni care își asumă datoria morală a profesiei sau a rolului politic și că există pasiune, dedicație, seriozitate în demersul politic sau administrativ”, a transmis Ana Crăciun, studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
„Experiența de lucru alături de Comisia pentru învățământ, știința, tineret și sport a fost una benefică, un demers interesant pentru a înțelege modul în care se dezbat inițiative, se evaluează proiecte sau modul cum legiuitorul formulează probleme de interes național. Am urmărit cu atenție activitatea, intervențiile și pozițiile adoptate de parlamentari în cadrul ședinței, m-a fascinat dialogul polemic între reprezentanții puterii și ai opoziției, am fost atent la chestiunile de tip juridic, legate de viitoarea mea profesie, dar mi-au plăcut și tensiunile politice, care pot genera dezbateri, soluții și idei noi. Participarea la activități m-a ajutat să inteleg mai bine mecanismul de funcționare a Parlamentului. Astfel, am simțit că se adâncesc sensurile programului Școala Politică Iași XXI și s-a creat un simbolic liant între studenți și parlamentari”, a transmis Paul Gologan, student la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Deputatul Camelia Gavrilă concluzionează: „Cu același entuziasm, cu implicare și cu dorința de a oferi exemple de bune practici pentru tinerii ieșeni, până în prezent s-au consumat două ediții ale acestui proiect politic, prin care se transmit tinerilor valori, principii și sensuri ale activității politice, demersuri din administrație, realizându-se o implicită educație pentru democrație, o formă de internship în spațiul politic și administrativ. Tinerii descoperă oameni și instituții, trasee ale legislației, modalități de funcționare a instituțiilor importante județene sau naționale, arta dialogului, structura și regulile dezbaterilor politice, dar și valențele complexe ale activității parlamentare.”
Proiectul ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI a fost lansat la Iași de prof. dr. Camelia GAVRILĂ în toamna anului 2017. Fiecare ediție a propus un program adaptat nivelului și intereselor studenților care au beneficiat de activitățile derulate, pe parcursul a unor stagii de cate trei luni fiecare, precum și de bursa de 200 lei/lună.
BIROUL DE PRESĂ
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT