Lituania și România au găzduit închisori secrete ale CIA acum zece ani, iar autoritățile lor au fost conștiente de faptul că deținuții au fost ținuți acolo ilegal, a decis, joi,Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Procesul de predare așa-numit de la Washington este încă păstrat secret, la aproximativ un deceniu după ce sa încheiat. Washingtonul a recunoscut că a deținut suspecți al-Qaeda în închisori din afara jurisdicției din SUA, dar nu a furnizat o listă completă a locațiilor.
CEDO a hotărât acum patru ani că CIA a condus o închisoare secretă în Polonia. De atunci a ținut audieri cu privire la site-uri similare din România și Lituania, niciuna dintre acestea nerecunoscînd public că a lăsat agenția din S.U.A. să dețină prizonieri pe pământ.
Instanța de la Strasburg a declarat că Lituania a găzduit o închisoare CIA între februarie 2005 și martie 2006 și România între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Ambele au încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului care interzice tortura, detenția ilegală și pedeapsa cu moartea.
În hotărârea sa, CEDO a declarat că un palestinian apatrid, Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn, a fost ținut în Lituania și că autoritățile “au aflat că CIA l-ar supune la tratamente contrare Convenției”.
“Lituania ia permis, de asemenea, să fie mutat într-un alt loc de detenție al CIA din Afganistan, expunându-l la o altă maltratare”, a spus acesta.
Instanța a declarat că România a încălcat în mod similar Convenția în cazul unui resortisant saudit, Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, care se confruntă cu pedeapsa cu moartea în Statele Unite în acuzațiile legate de presupusul său rol în atacurile teroriste.
Acesta a spus că Lituania și România ar trebui să lanseze investigații complete în ceea ce privește rolurile lor în programul de predare și să pedepsească orice funcționar responsabil.
Cazurile au fost depuse în numele persoanelor deținute în prezent de către Statele Unite în Golful Guantanamo.
Primul ministru din Lituania, Saulius Skvernelis, a declarat reporterilor că guvernul său va decide dacă va ataca hotărârea.
O anchetă parlamentară din 2010 a arătat că serviciul de securitate al Lituaniei a ajutat CIA să instituie o unitate de detenție, deși a spus că nu există nici o dovadă că instalația a fost folosită pentru a deține prizonierii. Procurorii și-au redeschis investigațiile în ceea ce privește acuzațiile în 2015.
În 2015, ministerul de externe al României a declarat că autoritățile nu au avut dovezi că ar exista centre de detenție ale CIA în țară. Cu toate acestea, Ioan Talpes, fost consultant pentru securitatea națională a președintelui României, a mărturisit că România a permis serviciilor de informații din S.U.A. să exploateze o unitate în România, deși oficialii nu au știut că au fost reținuți acolo.
Rolul CIA în detenția și torturarea prizonierilor în anii de după atacurile din 11 septembrie 2001 a fost din nou în titlurile de luna trecută, când a devenit subiectul audierilor de confirmare pentru noul director al agenției, Gina Haspel.
(reuters)