Deşi rezultatele scrutinului general desfăşurat ieri în Italia nu vor fi cunoscute decît în a doua parte a zilei de luni, sondajele efectuate la ieşirea de la urne indică un singur lucru clar:partidele tradiţionale nu mai sînt pe placul alegătorilor italieni. Redăm o analiză la cald a Agenţiei Reuters despre ce s-a întîmplat ieri în Italia.
Italia se confruntă cu o lungă perioadă de instabilitate politică după ce votanţii au ales un parlament fracţionat în alegerile de duminică, respingînd partidele tradiţionale şi îmbulzindu-se înspre grupările anti-establishment şi de extremă dreaptă într-un număr record.
După ce au fost numărate jumătate din voturi este aproape sigur că nici unul dintre cele trei mari blocuri de partide nu va putea să guverneze singur şi sînt slabe speranţe de revenire la un guvern de tip tradiţional, dînd astfel Uniunii Europene o durere de cap suplimentară.
Scenariile includ acum crearea unei coaliții mai euro-sceptice, care ar putea contesta restricțiile bugetare ale UE și ar fi puțin interesată de continuarea integrării europene.
O alianță de dreapta, care include şi Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi, pare a fi blocul politic cu cel mai mare număr de voturi, înaintea mișcării anti-sistem 5 Stele, care a primit sprijin electoral pentru a deveni cel mai mare puternic partid din Italia.
În ciuda reuşirii unei redresări economice modeste, coaliția de centru-stânga aflată la guvernare a obţinut doar a treia poziţie în preferinţele electoratului italian, fiind afectată de mari nemulţumiri legate de sărăcie persistentă, șomaj ridicat și a unui flux de peste 600.000 de migranți în ultimii patru ani.
Rezultatele complete ale alegerilor vor fi cunoscute nu mai devreme de seara zilei de luni, 5 martie.