O scurtă analiză publicată azi de Ziarul Financiar arată că băncile care operează pe teritoriul României şi-au sporit profiturile în 2017 comparativ cu anul precedent. Redăm mai jos, fără comentarii, interesantul articol.
Activele bancare au urcat la un maxim de 427 mld. lei, iar solvabilitatea, raportul credite/depozite şi rata creditelor neperformante au scăzut.
Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 5,6 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde euro), iar activele au urcat la un vârf de 427,4 miliarde de lei (94 miliarde euro), susţinute de ascensiunea creditării, după cum reiese din datele preliminare ale BNR. Pe ansamblul anului 2016, sistemul bancar reuşise să obţină un profit net de circa 4,2 miliarde de lei. Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârşitul anului trecut de 1,32% şi respectiv 12,68%, în creştere faţă de 2016, dar sub valorile raportate pentru anul 2008 de boom economic şi explozie a creditării. Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de circa 5,64 mld. lei pentru sistemul bancar în 2017. Profiturile raportate până acum de două dintre băncile mari de pe piaţa locală, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, reprezintă circa jumătate din câştigul întregului sistem bancar de anul trecut. BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a obţinut în 2017 un profit net record de 1,38 mld. lei, cel mai bun rezultat anual al băncii. Iar profitul raportat de Banca Transilvania, plasată pe locul doi după active, a fost de 1,2 miliarde de lei. După ce la jumătatea anului 2017 urcase la un maxim istoric, la finele lunii decembrie rata de solvabilitate – unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit – a coborât sub 19%, până la 18,86%. Nivelul este însă în continuare mult peste minimul impus de 10%, un alt indiciu că băncile au suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei. Profiturile obţinute de bănci în ultimii ani au fost susţinute şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor după ce instituţiile de credit şi-au curăţat bilanţurile de creditele neperformante (NPL – non-performing loans). Rata creditelor neperformante a coborât la sfârşitul anului trecut la 6,4%.
Continuarea pe ZFCorporate