Quo vadis, Chirica?

Lucrurile au devenit, de ieri, oficiale.Conducerea de la Bucureşti a sancţionat decizia luată de PSD Iaşi de a-l exclude pe Mihai Chirica din partid.Ce va face de acum încolo primarul, devenit pe nepusă masă independent, al Iaşului? Că doar nu îşi închipuie cineva că va asista impasibil la năruirea viselor sale de mărire politică.
Prima variantă ar fi fost rămînerea fără de partid şi încercarea de a atrage cît mai multe simpatii prin autovictimizare şi atacarea în continuare a conducerii centrale social-democrate. O astfel de strategie ar fi fost , poate, bună, în condiţii normale , dar nu acum. Agenda publică este dominată, şi va fi luni bune de acum încolo, de scandalul DNA. Icnetele de frustare ale unui primar de oraş de provincie, fie el şi Iaşul, ar cădea cu siguranţă în gol. Sînt alte chestiuni arzătoare la ordinea zilei. dar ceva trebuie să facă, pentru că atunci cînd viaţa publică se va linişti şi împrejurările ar putea permite încercarea sa de a ocupa agenda publică ar fi prea tîrziu. Lucrurile ar fi căzut deja în uitare şi nimănui nu îi va mai păsa.
Ar rezulta de aici că, pentru a încerca să se menţină, cît de cît, în atenţia publică, Chirica ar trebui să facă pasul spre vreun partid oarecare. Sigur, cu sufletul flendurit, cu păreri de rău că nu i s-a înţeles poziţia vizavi de social-democraţie, conspiraţii locale şi alte alea.Dar unde ar putea ajunge?
ALDE? Exclus! Oamenii lui Tăriceanu nu vor risca să se strice la burtă cu Dragnea de dragul lui Chirica.
USR? Exclus! Nepotrivire de caracter!
PMP? Doar dacă Dumnezeu i-a luat minţile lui Movilă. Deputatul ieşean îşi cunoaşte, fără îndoială, limitele. Nu s-au auzit din direcţia sa icnete de dorinţă de mărire. El a pus mîna pe un mandat de deputat în urmă cu 14 ani şi vrea să şi-l prelungească pînă la pensie. Pentru asta trebuie îndeplinite două condiţii. PMP să se menţină permanent peste baremul de 5% iar el să rămînă şeful de necontestat al PMP Iaşi. Dacă realizarea primei condiţii nu depinde numai de el, împlinirea celei de a doua stă numai în mîinile sale. Îşi va lua Movilă în partid un contracandidat la şefie? Cum spuneam, doar dacă i-a luat Dumnezeu minţile.
Partidul lui Ponta? Deocamdată, formaţiunea politică a fostului premier este mult sub pragul de intrare în Parlament, iar el pare a-şi irosi de pe acum gloanţele care ar fi trebuit trase în viitoarea campanie electorală. În mod cert, Chirica ar fi acceptat aici, dar ce perspective ar avea?
PNL? Aici ar putea fi pus în scenă un joc interesant. Rivalitatea dintre deputaţii Costel Alexe şi Marius Bodea este cunoscută, deşi oficial cei doi sînt luptători cot la cot pentru succesul
partidului.Preşedintele Ludovic Orban în mod sigur înclină spre Alexe, că doar a fost susţinut de acesta în campania internă pentru şefia partidului. Bodea a fost de partea lui Buşoi. Aici s-ar putea încerca trecerea pe linie moartă a lui Bodea prin aducerea lui Chirica ca viitor candidat la primarie în 2020. Evident, după declaraţiile de rigoare ale primarului cum că deşi la vedere era un social-democrat, în inima lui întotdeauna a fost un liberal convins.Ar putea folosi această manevră lui Alexe? Şi da, şi nu. Da pentru că Bodea, ca potenţial electoral este, totuşi, sub Chirica, ceea ce ar însemna trecerea sa în planul doi. Nu, pentru că ambiţios cum îl ştim, Chirica nu va sta mult pe gînduri pînă să îl atace pe Alexe cu scopul de a-i lua şefia. Trăgînd linie şi adunînd, deşi ideea de a scăpa de Bodea prin introducerea în ecuaţie a lui Chirica ar putea părea atrăgătoare, nu credem că Alexe îşi va asuma riscurile care decurg din aceasta.
Şi, acestea, fiind spuse, ce va face Mihai Chirica? Sincer? Habar n-avem!

Trimiteti mai departe