Se pregăteşte o administraţie PNL-PMP? Va fi Petru Movilă ”vice” la CJ?

Liberalii vor conduce pentru patru ani de aici încolo atît judeţul, cît şi municipiul Iaşi. Problema este pe cine vor lua alături de ei? Întrebăm asta pentru că deşi au cel mai mare număr de consilieri municipali, respectiv, judeţeni, pnl-iştii nu dispun de majoritate în nici unul din cele două legislative locale.
În opinia noastră, PNL îşi va lua ca aliat PMP. Partidul lui Băsescu a trecut, gîfîind , linia de sosire în alegerile locale , dar are necesarul de consilieri dorit de liberali:doi în CL şi trei în CJ. Împreună cu PMP , PNL va avea majoritate simplă în cele două consilii. Realizarea unei alianţe pentru obţinerea majorităţii absolute pare a fi ceva imposibil.Liberalii nu se vor alia cu PSD, cel puţin aşa a spus unul din ştabii de la Bucureşti ai partidului.Convieţuirea cu USR pare şi ea a fi imposibilă. În primul rînd, din cauză că principalul concurent politic al PNL nu mai este PSD, ci USR.PSD e partidul care se opinteşte să reziste, pe cînd USR e partidul care vine. De aici şi pericolul reprezentat de ei pentru liberali. În al doilea rînd, pentru că nici USR-iştii nu doresc să stea alături de liberali, ci vor încerca, aşa cum ştiu ei, să-i ”şunteze” pe aceştia, în speranţa unei erodări cît mai rapide a PNL. În fond, alegerile de acum două zile nu au fost ultimele alegeri, vor mai fi şi altele, pe care USR speră să le cîştige singuri, nu în alianţe.
Singura opţiune pentru PNL de a-şi asigura majoritatea simplă în cele două consilii rămîne PMP. Dacă asta este singura variantă logică, atunci aşa se va şi întîmpla.Preţul care vor trebui să-l plătească va fi două posturi:unul de viceprimar al Iaşului şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Dacă numele celui care va fi viceprimar este încă neclar, pentru vicepreşedinte la CJ s-ar putea să avem o surpriză. Din punctul nostru de vedere, nu este exclus ca acesta să fie ocupat chiar de preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă. Să ne explicăm. PMP a făcut baremul celor 5% în Iaşi, dar nu peste tot în ţară. Rezultă de aici că prezenţa în viitorul Parlament nu este chiar asigurată. Iar dacă oamenii lui Băsescu nu vor trece pragul în decembrie, Movilă riscă să rămînă total pe dinafară, deşi el este cel care a reuşit să-şi bage partidul în cele două consilii ieşene. Va risca aşa ceva Movilă? Noi credem că nu. În fond, ce mare lucru este să renunţi la două luni de deputăţie în faţa riscului ca peste acelaşi interval de timp să fii salutat din mers de oameni pe care tu i-ai scos în faţă. Deşi nu sîntem siguri că va proceda aşa, Petru Movilă este prea experimentat în ale politicii pentru a nu înţelege situaţia în care se află. De aceea, mergem pe varianta că el va fi unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJ Iaşi, celălalt urmînd a fi dat de PNL. Varianta cu susţinere reciprocă USR-PSD pentru a-şi adjudeca cele două posturi de vicepreşedinte CJ cade atît în faţa logicii, cît şi a matematicii.Petru Movilă nu a confirmat scenariul descris mai sus, deputatul ieşean nerăspunzînd întrebărilor noastre adresate în format electronic.

Trimiteti mai departe