Despre alegerile prezidenţiale!

Hai să o dau şi pe bune, să las deoparte simpatiile, antipatiile etc.

Vă voi spune cîteva chestii. Unele nu vor fi plăcute, dar asta e!

România, place sau nu place, nu este condusă de la Bucureşti. Deciziile mari, importante în ce priveşte ţara noastră, sînt luate în afară.Noi putem decide chestii minore, gen dacă împînzim parcurile din ţară cu panseleţe sau cu crizanteme. Vor fi care îmi vor răspunde că simplul fapt că nu ne-am angajat puternic şi pe faţă în războiul din est e un indiciu că încă se iau decizii aici. Eu sînt un pic mai sceptic. Le răspund doar că războiul nu s-a terminat…

Astea fiind datele, să vedem cum stăm. E înafară de orice dubiu, cel puţin pentru mine, că actuala guvernare convine exteriorului. Se execută tot fără crîcnire.Deci guvernarea PSD-PNL ar trebui să continue. A apărut şi o necunoscută, un factor perturbator. Se numeşte Mircea Geoană.Cică ar fi dorit de americani. Posibil.Dacă m-aţi fi întrebaţi cine va fi preşedinte în urmă cu un an, v-aş fi răspuns imediat:Geoană.Datele problemei s-au schimbat, însă. Geoană, sabotat de aici, sau din nepricepere, n-a reuşit să-şi încropească un sprijin politic, adică n-are partid. Aglomeraţia de partide de buzunar care şi-au afirmat sprijinul pentru el nu înseamnă nimic, n-are relevanţă. Deci, dacă Geoană va fi ieşi preşedinte va trebui să guverneze singur. Asta miroase a dictatură şi nu dă bine. Trebuie susţinerea poprului pentru a executa ce se cere. Iar asta nu se poate face decît prin aleşii săi, prin Parlament. Trebuie, deci, şi guvern de partid.Opinia noastră este că, deşi acum pare improbabil, Ciucă va fi adversarul lui Ciolacu în turul II. Scopul este de a trage PNL-ul la alegerile parlamentare mai sus decît este cotat acum pentru a asigura şi pentru următorii patru ani un guvern PSD-PNL, adică, în viziunea exteriorului , stabilitate, în plan real executanţi de ordine.

Există sau nu o opoziţie internă la acest plan şi, dacă da, cît de puternică este? Asta se va vedea. Sînt teorii care spun că pentru Ciolacu cel mai bun adversar este Simion, pe modelul Iliescu-Vadim din 2000. Asta ar însemna poate chiar ajutarea AUR-ului de către PSD să devină al doilea partid al ţării. Întrebarea care rezultă din acest scenariu este cine va fi la guvernare alături de PSD, pentru că social-democraţii nu vor face 50%, iar aducerea lui Simion la guvern se lasă cu tămbălău extern?

Lasconi nu ştim ce rol joacă în toată ecuaţia asta. În mod cert, la împingerea ei de la Cîmpulung spre Bucureşti a existat un scop, dar nu ne este clar acesta în momentul actual. Şoşoacă, care prin agresivitatea ei ar reprezenta un pericol, a fost împinsă în afara ţării, adică i s-a schimbat terenul de joacă. Nu va conta decît în scenariul în care nu Simion trebuie să ajungă în finală, caz în care va rupe voturi de la acesta. În alt scenariu nu va fi nimic.

În baza celor scrise mai sus, noi vedem , la momentul actual, trei scenarii.

Finală Geoană-Ciolacu. Căştigă Geoană
Finală Ciolacu-Ciucă. Căştigă Ciolacu
Finală Ciolacu-Simion Căştigă Ciolacu.

Care dintre ipoteze ar fi cea mai avntajoasă pentu noi? E greu de spus. Personal aş merge pe a treia variantă, dar aici pot da dovadă de subiectivism!

Trimiteti mai departe