Prezidenţiabilii

Gata! A început ”hora” pentru cele mai importante alegeri ale acestui an:prezidenţialele.Deşi Constituţia spune altceva, în decursul ultimelor două decenii funcţia de preşedinte a ajuns cea mai importantă în funcţionarea statului român. Atunci cînd desemnezi primul ministru, numeşti şefii serviciilor secrete, faci înaintări în grad, numeşti procurori şi judecători de nivel ultim, eşti, fără îndoială, cel mai puternic om din România.

”Bătălia” din acest an se va da , ca de obicei, în cel de-al doilea tur de scrutin.Din primul tur de scrutin va ieşi primul, tot ca de obicei, candidatul PSD. Nu are cum să fie altfel. Este cel mai mare şi mai organizat partid din România. Importanţă majoră are, însă, cine va fi al doilea, pentru că de 20 de ani încoace candidatul PSD pierde cu regularitate în al doilea tur de scrutin.

Ciolacu va ieşi primul în turul I, nu avem absolut nici o îndoială. Haideţi să-i vedem pe ceilalţi. Ceilalţi care contează.

Ordinea este aleatorie.

Mircea Geoană-Se prezintă drept independent, desi nu este. Nu are partid care să-l susţină şi nici nu va avea, pentru că încropeala unei alianţe de 20 de partide, fiecare cu cinci membri, nu contează. Are, însă, sprijin extern, iar asta contează în ecuaţie.Ca politician îl vedem lipsit de consistenţă dar cum sînt şi o groază de alegători pe acelaşi calapod…
Elena Lasconi-Iniţial am crezut că desemnarea ei drept candidat al USR este o glumă. Cică nu e, cică e real. Noi tot o glumă o considerăm. Fără calităţi de conducere, fără carismă, fără discurs. Asta din punctul nostru de vedere. La generaţiile care votează prima sau a doua oară s-ar putea să prindă..
Nicolae Ciucă-It, adică ceva. Promovat de Iohannis drept pavăză pentru viitor. Acceptat de liberali din slugărnicie. Totuşi, PNL are structuri la nivelul întregii ţări, aşa încît figura ştearsă a generalului ar putea fi compensată de un efort maxim al activiştilor PNL.
George Simion-Singurul dintre candidaţi(Ciolacu inclus) care propune ceva-uri concrete, adică are un plan de ţară. Problema lui este slăbiciunea organizatorică a AUR şi mentalitatea de fandosiţi a unei bune părţi din populaţie.
Diana Şoşoacă-Om orchestră, e toate într-una. Partidul ei, SOS România, practic nu există.Organizaţiile răzleţe din judeţe nu înseamnă forţă, ci doar o bază de plecare. Are, însă, şansa ei, discursul radical putînd face pe destui români să o vadă drept marea speranţă.

Sondajele, fie ele cele publicate , fie ele cele neoficiale, de partid, deci numai pentru cunoscători , nu şi pentru prostime, dau ca sigur doar pe Ciolacu primul. Ceilalţi se întind pe lungimea a cîteva procente, între 12 şi 18%, locurile ocupate variind.

Noi opinăm, pe baza informaţiilor deţinute, că, la momentul actual, poziţiile ar fi cam în felul următor:1. Simion 2. Geoană, foarte aproape, totuşi 3. Ciucă 4. Lasconi.

Clasamentul e bătut în cuie? Evident , nu. Pot fi urcări şi coborîri funcţie de evenimente viitoare şi de managerierea campaniei. Oricum, opinăm că Lasconi nu va ajunge în turul II. Despre restul, discutăm pe parcurs!

Trimiteti mai departe